Udang & Sotong...ruginya tak boleh makan


Aduh!!!

Malam tadi Haziq terkena alahan lagi...aduh!!!

Malam sebelum tido tu mummy goreng nasi goreng...dalam tu letaklah sotong, udang & ayam...

Haziq macam biasalah..makan sikit ajer...tu pun makan nasi dengan telur goreng ajer..soton & udang mummy memang tak bagi pun

Pukul 9 makan...dalam 11 lebih dah ada 2 bintik2 merah kat atas dahi yg licin tu...

Lepas tu ingatkan nyamuk..mummy daddy bawa naik atas ...dok dalam bilik....tapi bila naik atas..lagi banyak plak naik bintik-bintik tu.. makin besar & banyak kat dahi..siap kat belakang tengkuk pun ada

Haziq dah menggaru-garu dah...tak selesa kot...tapi masih aktive dok kehulu ke hilir nak main...

Dah 12 lebih masih tak tido..tapi makin banyak plak naik..Haziq dah nagis..letak vicks..kemudian bagi susu & peluk untuk tido..terlena kejap...tapi lepas tu terjaga..Haziq tergaru-garu sambil panggil.." mi..mie..mie"

Sian plak dengar...buka lampu...YA ALLAH....semakin banyak & tebal plak..patutlah merengek si handsome ni....

Terus ambil VIcks..gosok-gosokkan sambil pujuk Haziq...terdiam kejap..pujuk untuk tido...terpaksa berdokong untuk tidokan dia..tak selesa kot nak berbaring..dah terlelap...mummy letak atas katil....tido kejap..tak sampai 10 minit bergaru lagi...nagis lagi...Aduh!

Mummy dah mati idea ni......

Sebelum ni tak lah banyak macam ni...sikit2 ajer..Haziq still boleh tido lena..tapi kali ni macam banyak sangat..tebal plak tu....

Last-last dalam 130am..decide nak g hospital ajerlah..sian plak Haziq tak boleh tido nanti

Mummy daddy pun kena tido gak..,,nanti weng plak pergi office

Sampai Hospital orang plak ramai..jenuh gak nak menunggu...

Last-last dapat gak jumpa doctor....tengok-tengok...Dr kata..tebal sangat ni..kena inject ubat supaya dapat kurangkan bengkak & hilangkan rasa gatai...

Timbang berat....13kg dah Haziq..Alhamdullilah....

Lepas tu turn daddy pegang Haziq..coz nak inject kan? mummy memang tak sanggup....tak sanggup nak tengok anak kena cucuk...

Kesian Haziq....dua kali cucuk nak masuk ubat..dua-dua tak dapat...dah cucuk kat tangan..baru separuh ubat masuk..dah bengkak...Nurse kata tak betul masuk ubat tu..means...line tak ada...siannyer..dah la meraung sekuat hati waktu kena cucuk..sia panggil-panggil mummy suruh angkat dia..

Lepas tu Nurse cucuk plak kat kaki....menjerit lagi..sampai Dr pun kata ...siannyer kat bb ni..teresak-esak menangis kena cucuk....

Kaki pun tak dapat gak...aduh! daddy dah masam dah....last-last jumpa Dr..minta tukar ambil ubat makan ajerlah..mcm mana? x kan nak biarkan diaorang cucuk lagi kan? Haziq dah la tengah lena masa datang Hospital tu....

Dr bagi 3 jenis ubat...tapi giler ke hapa ntah...ada ke ubat elergic tu dia bagi dos 13ml untuk makan? aku yg pandai-pandai or diaorang yg memandai?

13ml  banyak tu...nak habiskan 5ml pun berjimba..ni kan plak 13ml....daddy letak 1ml ajer...tak sanggup nak ikut arah Dr..buatnya salah dos...tak ke naya anak aku sorang ni....tak boleh pakai gak kadang-kadang Dr ni..dia mengantuk or farmasi yg salah tulis....

Tadi masa hantar rumah oni...Bengkak masih ada lagi..tapi tak nampak plak Haziq menggaru..dalam sakit-sakit pun masih nak naik motor tau...mummy tak dapat nak tolong..sebab memang dah lambat nak ke office...daddy tolonglah bawa seround dua dulu...kalau tak nanti..bad moodlah sepanjang hari si handsome tu...Atuk plak petang baru balik..tak sempat dah nak bawa Haziq

Biasanya atok akan cover kalau mummy tak sempat bawa...manja sungguh Haziq Irsyad

Ruginya Haziq..Udang Sotong tak boleh makan....sedap tau..........



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

12 comments:

idah @mama izzya said...

siannyer kat haziq..
kiter yang dewasa ni kalu kena alahan gitu rase nak meraung kan..inikan plk budak kecik

~Miss Sukasih~ said...

Cian nyer kak Haziq...semoga haziq cepat sembuh yer~~

LYaFRINA said...

kiranya alahan dgn makanan laut k ni??

siannyer, mmg sedih tgk ank menangis time nk inject tu..

13ml... bapok byk tu.. ishhh.. betul k.. kalo doc bg 5ml pon, lya just bg 3ml j ubt.. standart utk kanak2..

Jamiel said...

Alahan udang ngan sotong je ke?
Rasanya kerang pun sama..
Kalo x silap ada lagi yang boleh wat punca sama..
Hope cepat sembuh..

echa said...

ala cian hensem boy,sedihkan kalu dengar anak nagis cam gitu...tersentuh hati nie.kalu boleh biarla alah tu kita yg kena.

Rizziela said...

Tu la..

Kerang dia makan ok..pernah cuba bagi dia makan...

Lya..tu la pasal..giler la sampai 13ml..pengsan anak akak nanti

Ecah..
Sedih..dengan mak2 dia sekali nagis dlm ER tu

Idah,
Tu la, kena nyamuk pun kita sakit..apatah lagi gatal2 satu muka..sure tak selesa kan?

Miss suakasih
Insyallah..tq's

AngahSayang2314 said...

ala ciannyer dia....

angah pernah kena nie.. kalau angah panggil kelinkata..

kalau akak tak sanggup nak tengok anak kena inject apa kata try bawa cara ubat kampung takut2 masa dia main terlanggar rumah (benda halus)
pergi minta penawar air lak... cian nyer dia.....

mrs_zura said...

my son alergik sume seafood..ikan bilis,ikan tongkol,budu dan seangkatan dgnnya...kalu time dtg gatal xde la timbul bintik cuma dia menggenyeh2 jela..kesiankan..nak wat mcm mana ikut ibu dia ...resdung...

semoga haziq cpt sembuh:-)

.::Lynn::. said...

ala siannya dia...

Rizziela said...

Angah..ni alah makan la..bukan kena benda2 halus...b4 this pun akak dah try bg makan udang..sama gak..cuma tak teruk ajer

Zura, susah gak kalau dia semua alergic kan? Haziq bf lagi..nasib baik x ada alahan sangat coz mummy dia suka makan seafood

Lyn,
tu la..harap cepat sembuh

nur salihah nordin said...

kak ziela, adik saya dulu ade gak yg elergic ngan makanan laut, tapi dorang balun jugak tapi lepas tu masing2 kene minum air kelape...cube lah try..mane tahu bleh plak...
lepas ni bawak le g jumpe pakar kulit...

Rizziela said...

Comel,

Lepas makan seafood terus minum air kelapa ker?