DeMaM

Since hari Jumaat lagi Haziq dah demam. Kebetulan plak jumaat tu mummy half day g klinik. Balik rumah ok lagi. Tapi bila dah tiba malam..tiba-tiba badan Haziq panas. Bila pegang rasa macam berapi ajer..

Mummy terus check suhu...mula-mula 37.5....dalam setengah jam berikut..naik lagi ker 38.5 lepas tu...naik lagi 39.3...terus gesa daddy bawa g klinik...masa tu dah pukul 11 pm lebih.

Kita g Az-Zarrah Bangi. Kebetulan plak..ramainya orang.....dalam 18 orang lagi dok menunggu...so mummy terus minta nurse tu check suhu Haziq..x kan nak tunggu 18 orang lagi dengan sorang doktor? anak mummy demam panas tau

Terus nurse check suhu...40.3 ....terus dia kata..alamak! panas sangat ni..dia kata..kejap..terus ketuk bilik doc...Doc panggil masuk terus tanpa ikut nombor giliran..bila masuk doc check..memang confirm 40.3...terus doc suruh bawa g mandi...lepas tu masuk ubat ikot bonto...

Kat dalam emergency room dengar suara Haziq sorang ajer...kuat giler dia menjerit..terkejut mummy....yerlah..dah la dia demam...lepas tu bagi mandi plak tu..terkejut la tu....

Lepas dah setengah jam..masuk lagi dalam bilik Dr..dia kata dah turun sikit 38.5. Mulanya doc nak masukkan dalam ward...tapi mummy keberatan sikit...lepas tu dia bagi bawa balik ...suruh monitor suhu Haziq..jangan biarkan terlalu panas. Bahaya..

Mummy request ubat bonto tu byk sikit..senang..kalau panas sangat terus masukkan ubat bontot tu ajer..ubat makan memang payah sikit..kalau angin Haziq tak baik.mana naknyer Haziq makan ubat...


Siannyer..terjelepek ajer...tido kat depan..x buka air cond pun..kipas pun slow ajer..baju memang segaja mummy tak pakaikan...sebab senang nak basahkan badan Haziq..kepala memang sentiasa kena basahkan...


Tengah check suhu....mummy macam tak ada perasaan ajer..masa ni dah 4.30am tau. Sibuk suruh buka tv.nak tengok bin...(Mr Bean)...buka lah..tapi mana ada...tengok katun ajerlah.nasib baik Haziq layan gak..tapi remote jangan diambil yer...marah dia tau..dia nak control sorang2 tv tu


Terbatuk plak...tengok tu..mcm orang yg sangat tak bermaya dah....terjelepek ajer...daddy plak kena jaga termometer tu..takut terjatuh..

Sehingga hari ini..Haziq masih belum sihat sepenuhnya..mummy terasa berat hati nak datang keje..tapi terpaksa gak datang keje...tapi mummy janji..mummy akan balik awal ambil Haziq yer sayang..mesti Haziq nanti nak susu kan?? sabar yer sayang..







***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

10 comments:

zue said...

jgn biarkan panas sgt haziq tuh...time Arissa dulu kena tarik masa tempareture die 40c jer. tak sanggup jer nak hadapi lagi

Ietams said...

kesiannya haziq demam..
suhu 40++ tu tinggi sgt tu..
kene sentiasa pantau panasnya...

az rina a.k.a jaijina said...

ala, kesian haziq..temp sampai 40++, tinggi tu..hope haziq cepat2 sembuh ye..

jaja said...

kesiannye haziq...mst mummy risau klau anak sakit...moga cepat sembuh ye haziq...

Ain said...

cepat sembuh yer haziq... 40.+ tgg tu kak.. kesian tgk muka dia, x bermaya sangat2

AngahSayang2314 said...

semoga haziq cepat sembuh ye kak zie.. tengok muka dia pun tak bermaya

SHIMA said...

seingat shima, time licha dulu kamikasi basahkan ngn air sejuk/ais. sentiasa je jaramkan kat kepala..klu de daun bunga raya pon bole...fungsi sama je ngn ais. sambil tu kasi haziq minum air kelapa yg ori..jgn buh gula dan ais..biar dia minum smpai habis.insyaallah.

moga haziq cepat sembuh...

Rizziela said...

tq's semua. Ok..nanti saya akan pastikan Haziq sentiasa dipantau..

Harap2 Haziq cepat sembuh,,,rindu nak dengar celoteh Haziq

dynz said...

Kesiannya Haziq.....panas tu
Utk mama Haziq....
ubat bontot tu memang kena standby kat umah, blh masukkan tak kisah brapa jarak masa klu panas terlalu mendadak
Klu baby tak der asthma, blh mandikan baby mulakan dari bahagian kaki seterusnya sedikit2 sampai ke kepala
malam time memang kena monitor guna temperature, coz mlm baby tak aktif so badan cepat panas
klu dia kena tarik, jgn sesekali bagi dia minum susu atau apa2 minuman
petua org tua2....buatkan air asam jawa, mlm letakkan bawah embun...esok pagi mandikan dia dgn air asam jawa.
Insyaallah dgn izinNYa akan sembuh...

Elyn said...

tinggi tu... aritu wafiq cecah 40 gak. cepat2 mandikan then sumbat ubat bontot. duk lam bilik sejuk aircond. cepat sikit turun.