potty training


Aduhai...

Anak2 orang lain ...3 tahun dah tentu free dryperskan..

Tapi si kembar ni..dah nak masuk 3 tahun bulan 6 ni...dok pakai pampers lagi..

nak kata x boleh cakap..tak berhenti bila bercakap...ada ajer benda depa nak bercakap and bertanya..

Tapi..

Kalau nak suruh bagitau kata nak kencing berak..beratnya mulut tu

Last week dapat ajar sehari ajer diaorang without pampers..

Alhamdullilah ...tak terbabas sebab setiap 1/2 jam asyik tanya...

Nak kencing? nak yak?

Bawa g toilet...paksa gak suruh kencing...

Selamat sehari...tanpa pampers & bocor..

Ahad x dapatlah..sebab dari awal dah keluar rumah g kenduri..memang kena pakai pamperslah kan

Yang nak potty Training tu yg adik adik ajer

Abang tu sibuk plak bila adik nak tunjuk pakai spender...

Dia sama buka seluar dia..tunjuk spender..lawak kan?

Siap angkat baju tu nak tunjuk..takut tak nampak

This week..insyallah..nak cuba lagi

harap2 cepatlah boleh free drypers...jimat duit mummy

Sebulan mau dekat 3 bag utk si kembar ni..

1 1/2 umah mummy... 1 1/2 umah oni

Susu tak per..biarkan lama lama pun x kisah..sebab baguskan utk diaorang..tapi kalau boleh..pampers ni dulu

Tapi terbalik..kalau kat rumah..seharian diaorang x menyusu..kecuali si Hafiey akan minta bila nak tidur dengan pukul 5am..tu pun dalam 4oz ajer

Kalau rumah oni..sorang 4@5 botol sehari dengan 8oz

Apalah bezanya susu umah mummy dengan oni kan?



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

10 comments:

mekchu said...

kembar? tahniah... nk membesar mmg perit sikit.. dah boleh sgt la tu ajar dorang drypers free sbb dah 3 thn lebih kan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Anak akak 4 tahun pun masih pakai pampers dulu Rizz..

Bestnya dapat kembar :)

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Eh bila beratur tiga mcm tu dh mcm kembar tiga pulak... Cmana eh kalo nk g toilet, dua2 lari sama2 ke? Hihi...ke boleh tahan2 tunggu turn?esti very challenging ni...

Hafizah Mohamad said...

Assalamualaikum....kembaq? bestnya....saya pun tgh planning nak kembaq...tp Allah punya palnning yg terbaik....=)

Nanie said...

anak2 KN sampai 4 tahun lebih pakai pampers lagi... hehe... tak pe la, slow2...

Yumida Huda said...

beznye. org zaman dulu2 pakai lampin. lepas pakai, cuci. skrg dah sennag sikit. pampers pakai buang.

moga anak2 akak membesar dgn sihat. comelnye...

ayut said...

Xpe kak pelan2x...boleh tu nnt sbb dh besar dh mereka.moga bjya bt si kembar utk xpkai pampers...good boy..!

YanIrfanZur said...

sm la ziela..
irfan pun blm free diapers lg
bln 10 nk masuk 3thn dh..
mmg tk de masa nk ajar dia..
kalau weekend tu..ada je hal nk kena keluar...
irfan dia ckp tk brpa jelas sgt...kalau poo poo je dia pandai gtaw
wee wee tk taw nk gtaw lg...
hrp2 dpt la irfan free diapers umor 3thn nnti..

Elyn Sani said...

Nk start PT mmg penat beb. Tp bile dierang dah biasa ko sng byk. Even pakai diaper ko kerap tye kan nak yak, encing? Huhu suh abg haziq ajak adik2 dia jgn pakai diaper mesti dierang nak ikut.

Nad MamaZN said...

in shaa Allah boleh punya...
jgn bandingkan anak2 kite ngan anak org lain
masing2 ada keistimewaan sendri...