Ubat ubat campak


Bila dah tau Hafiey chicken pop..mummy terus update status kat FB..ramai yg suggestkan bag minum air kelapa la..x blh mandi la..cari daun mambu la..mcm2 petua bagi

Hampir semua mummy ikut tp yg air kelapa tu memang Hafiey tak minum sangat..dlm 1 sudu kecik ajer dia minum..dia x nak ..so x kan nak paksa kan

Dalam diam diam..ramai kawan2 yg baik hati dok pm bagi petua..

Dan kebanyakkan yg anak2 dah kena chicken pop besar ni..suggest mummy bawa g hospital..nanti doc akan bagi ubat antiviral..cepat ajer baiknya...

memula mcm x nak g..sebab ramai yg x bagi makan ubat doc.suruh biarkan campak tu keluar ajer..

Tapi bila tgk kan campak yg besar besar tu..mummy takut..sebab Hafiey kan ada asthma..so nanti bersangkut paut plak..lagi susah

So bawa g doc..tp doc kata ubat tu mahal..mummy diam ajer..

tapi bila balik rumah...ada lg yg pm..suruh g beli ajer ubat tu kat klinik..jangan biar melarat.nanti berjangkit dengan abang2 plak..so mummy tak tunggu walaupun 2 minit dah..start motor bawa Hafiey g jumpa paed kanak2 kat sungai chua tu.. Dr Saiful....dia bagi ubat antiviral untuk campak..

Ubat ada ambil gambar tp terdelete plak..sorry ek...

Ubat tu utk dimakan selama 5 hari..1 biji larutkan dalam air 4x sehari...

Ada 5 papan..so RM50 kat situ

tak la mahal sangat kot kan? tp mahal gak kot.. hi hi hi

Hafiey yg senang makan ubat

Mummy larutkan dalam air sarsi ajer...bg air kosong pun Hafiey minum ajer..x ada masalah

Alhamdullilah..anak anak memang senang makan ubat...tambah2 kalau dalah stringer ni.. memanglah suka ... x payah paksa2 pun..dia sendiri yg buat sampai habis


Ini daun mambu yg digunakan utk mandi nanti

Air kotak tu utk Hafiey..dia x nak minum susu sebab dalam mulut pun ada gak campak dia ...x selesa kot

Diaorang yg kerjakan daun2 tu semua..mummy moniter ajer 


Hafiey memang dibiarkan togel..bukan apa..panaskan? so nanti miang plak kalau pakai baju walaupun baju nipis

Mummy ambil 1 hari cuti sebab nak jaga Hafiey..sian kalau tinggalkan dengan oni ajer..diakan bb lagi..kenalah bagi perhatian lebih

Lepas campak dah berkurangan ni..manja dia makin menjadi jadi plak

sampai mummy nak g keje pun menagis nak ikut..masuk bilik air pun dia ketuk pintu macam nak pecah..nak ikut masuk sama

pukul 3am nak susu pun nak mummy dukong turun bawah sekali...dah la mata buka sebelah ajer ni..nak turun tangga lagi..dukong adik lagi...bawa botol lagi..takut tersadung kaki ajer..jatuh dua beranak kat situ..kan naya

dari dengar dia menagis kuat kuat...paksa rela ajerlah dukong dia turun bawah buat susu



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

11 comments:

Fiza Rahman said...

GWS hafiey. Saya 1st time anak kena CP bulan november aritu. CP berjemaah. Fengsan. Harap2 tak jangkit dekat yg lain.

Zura@Iwan said...

ya la..
org kata better gi jumpa doc kan
dorang kasi ubat antiviral tu

alahai..
makin manja ye dia..hehe

Izan Ishak said...

hafiey dah sembuh ke mummy ziela?
harap2 cepat sihat ye.

anak2 izan semuanya belum ada lagi yg kena chicken pox ni. risau juga memikirkan sbb tak ada pengalaman.

syawalsimpsons said...

nasib baik dapat anak2 senang makan ubat kan

Nafira usof said...

alahaiiii.. siann plak~
moga cepat sembuh.. rajin2 makan ubat yer~

Fuza Musa said...

follow sini no 231

Hanie(SHMA) said...

sama si wafa. hantu ubat. kene sorok. kalo dia nampak mula la dia mintak nk makan ubat

mamaarifakeem said...

Get well soon ye.. sakit ni tak dpt dielak, better kena masa kecik ni, senang nak uruskan.. anak eina yg sulong, belum umur setahun dh kena.. yg no.2 ni belum..
Ubat dia mmg mahai sket kan, tp ok la..takla teruk sgtnaik CP nya... tp rm50 kira ok lagi la tu..

aTieYusof Family said...

Moga Hafiey cepat sembuh ya..:)

Kesuma Angsana said...

GWS soon yer anak2 !

ayut said...

Cayslah hafiey mkn ubt gitu je..bgus2x..cpt sihat ye... :)