Mengaji & Fardu Ain


Haziq bertukar mengaji kat sini plak

Kat flat belakang taman rumah kami

Bukan apa..sini ustaz tu pun x la garang sangat..

Kat tempat hari tu garang sangat..takut Haziq takut & terus x mau mengaji..kan susah nanti ...


Hari rabu.. kelas fardu ain selepas solat

Kat sini boleh datang seawal 645pm lg.. belajar ambil air sembahyang, lepas tu maghrib ramai ramai..lepas maghrib baru mengaji..tapi hari rabu lepas maghrib ada kelas fardu ain untuk yg dah besar2 sikit..ada menulis..kenal huruf dan baca jawi

Untuk besar2 Haziq just ikut ustaz tu tulis alif ba ta ..tulis dalam buku snediri2 yer..

Lepas habis tulis..baru Ustaz ajar yg budak budak mengaji..yg besar teruskan kelas...

Kena baca doa sorang sorang kat depan, baca niat.. niat mandi hadas besar,, niat solat, niat puasa dll...

Haziq yg pakai baju melayu maroon tu..dok tengah2

Tu baru perasan mummy datang

Lepas tu kena sorang2 datang ke depan..tulis kat papan hijau.

Kalau salah kena denda berdiri kat tepi tu

Lepas 3 @ 4 orang jawab soalan..ustaz akan tanya balik kat yg salah tadi..kalau betul baru dapat duduk..

Bagus kan...

Sabtu ahad ada belajar azan & iqamat..

Khamis baca yassin beramai ramai..

Biarkan Haziq joint kelas kelas macam ni..tak nak main main sangat

Haziq abang sulong, kena tunjuk contoh yg baik utk adik adik

Insyallah..akan jadi iman mummy masa depan...pembimbing adik adik dan anak soleh untuk mummy daddy.... Amin



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

9 comments:

syawalsimpsons said...

kalo garang2 sangat pon susah jgakkan

Masya said...

dgn anak² ni mmg kene bnyk sabar layan kerenah mereka.. anggap jerlah satu hr nnt mereka pulak akan layan kerenah kt

Deqna said...

bagus lah ustaz yg ajar nie.. semoga satu hari nanti anak2 kita nanti menjadi hafiz & hafizah :)

msredcheesecake said...

bagus ada kelas cam ni kan.... hantar anak kecik2 lagi...

Kakzakie said...

Baguslah Zie... biarlah anak-anak kita cemerlang dunia dan akhirat. Fardhu ain amalan harian kalau silap rugi sepanjang hayat. Dari kecik inilah kena asuh dan didik supaya jadi kebiasaan dlm hidup.

Tahniah dgn cara Zie & hubby mendidik anak.

Amanda Suria said...

dania plak memang mengaji kat kelas Kafa je...mengaji ngan atuk x ok sebab dia bawak style ngaji kat kelas...apa atuk ajar dia confuse...last2 dia yang ajar atuk

Nafira usof said...

kalo anak2 rajin mengaji nih senang sket hati kita kan~
Anis pon dh start mengaji tahun nih. setakat nih dia memang seronok pi mengaji. :)

Zura@Iwan said...

alhamdulillah..
haziq suka kat ustaz ni ye
tak la garang sgt kn

ayut said...

Yg ni xramai sgt..blh fokus sikit..xpe.yg pntg ank tu nk mngaji dh ckup...