Perangai terkini

Semalam balik keje lambat..sampai rumah pun dah lambat . Sampai rumah yg ada tunggu kita cuma tok mummy, Danish & Dina. Daddy ada bowling dengan office kat Kajang.

Haziq kalau dah jumpa cousin dia..memanglah sangat happy. Asyik nak main ajer. Langsung tak peduli kat mummy. So mummy pun senang nak makan & layan FB

Dah pukul 11 lebih..bawa Haziq naik atas. Mula-mulanya tak nak..tapi apalah kudrat Haziq nak lawan mummy kan..Sekali cempung..terus bawa naik atas katil..

Atas katil pun tak mau tido. Tapi bila mulut dah disumbat sambil tangan lembut mummy berayun kat punggung Haziq yg comei itu...terlelap gak Haziq Irsyad.

Daddy balik pun mummy tak sedar. Letih sangat...

Dalam pukul 2am macam tu..Haziq tersedar...segar bugar mata Haziq...mummy pun peluk & nenenkan Haziq semula. Tapi Haziq refuse. Heran.....

Terus bangun duduk..mulut bising dok kata apa pun tak tau...pujuk tido pun masih tak mau tido lagi. Ish! mata dah tak tahan ni...Sepanjang umur Haziq 1 tahun 1 bulan ni...x pernah pun sekali Haziq bangun tengah malam untuk main...tapi kenapa tiba-tiba Haziq buat perangai ni??? tak pernah sekali tau before this. sungguh pelik sekali

Sebab tak larat sangat...mummy kejutkan daddy untuk jaga Haziq plak..bolehlah plak Haziq dok layan tv. Mulut tu kalau diam tak per..ni bising tengah2 malam macam ni...ish! tak karuan sungguh Haziq ni..bila dah boring tengok tv...dia sibuk nak turun katil..itu yg payah...kat bawah katil tu byk keje Haziq nak buat..

Apa keje kalau dok bawah? Keje nak punggah meja sisi kat sebelah daddy..atas meja sisi tu ada handphone daddy, wallet, krim, losyen, toslait, kunci kereta, kunci rumah....bila dah dapat semua tu...Haziq akan letak kat bawah..Wallet tu kan kosong..isi perut dalam tu akan dikeluarkan oleh Haziq...so macam mana nak tido?

Daddy angkat letak atas katil balik..dah dia g panjat dinding plak..bila mummy peluk..marah..terjerit-jerit...wadoh! anak ku sayang..naper lah dengan Haziq ni...

Dalam mamai-mamai tu mummy sempat gak terlelap....entah bila agaknya Haziq tertido..mummy langsung tak sedar...sedar-sedar kat perut mummy berat...rupanya dah ternga-nga mulut Haziq...dah penat sangat lah tu....ke boring tak ada orang layan?

Perlahan-lahan mummy betulkan kedudukan tempat tido Haziq...bukan apa ...sebelum ni Haziq dikepung oleh mummy & daddy..takut jatuh katil kan...so masih terlelap tak sedar...letihlah sangat tu..

pagi bila mummy bangun nak g keje..Haziq masih sedap di lena mimpi.. Penat sangat....so sempatlah mummy bersiap dengan selesa. Bila nak salin baju pun mata masih tertutup...mulut ajer berbunyi tanda protes sebab kacau tido Haziq.....

Memang dah menjadi kebiasaan..kalau mummy keje hari sabtu..Haziq akan hantar mummy ke tempat keje..so bolehlah Haziq singgah kejap naik office mummy

Hari ni ramai yg tegur kata Haziq semakin kecik & kurus. Yerlah..siang memang langsung tak menyusu..asyik nak main ajer..harapkan malam ajer...makan still ok...cuma semakin lasak....





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

3 comments:

Nieja said...

wah..haziq dah berjage mlm yer..hehe irfan pon ade jugak mcmtu.. tp nieja tutup lampu sume bg gelap..nti dia takut n terus peluk jew umi dier..hahaa..
haziq same mcm irfan la..xmo mkn..bdn da kurus da..sume org tego..as mummy, msti kite rase sedihkan...wuwuwuwu

nur salihah nordin said...

uiks kak ziela, kire 0k lagik haziq bgn mlm main...alya penah skalai bgn mlm, tah ape mimpi nyer kejut kite suh bace yassin...uh x merana jiwa rase nyer...
kite rase tu perkare biase bg bdk2 r kak...alya p0n s0metime akan bgn mlm main...

Rizziela said...

Nieja... tu la..ramai kata Haziq kurus sangat...tapi memang kurus pun..ringan ajer bila angkat

Chumel,
1st time tu ..akak punyalah tension...yerlah..dah la nak keje...dia plak nak main dari 1am sampai 530am...letih or nak cotrol dia..takut jatuh katil ajer