Mari Membaca

Mummy memang jarang belikan mainan untuk Haziq. Memang sejak dari Haziq baby lagi. Bukan apa...mummy tak berapa minat walaupun suka tengok. Nasib baik Haziq pun jenis tak kisah ada mainan or tak..ada main...tak ada pun x kisah...

Tapi kalau buku memang mummy suka beli. Sebab macam cute ajer kan? ada macam-macam warna & corak. Tapi daddy kata belum sesuai untuk Haziq sebab Haziq kecik lagi. Tapi ada mummy kisah??

Mummy bukan beli buku yg nipis tu...beli la yg tebal & yg lembut. Kena cari buku yg sesuai dengan umur Haziq la kan? Setakat ni banyak gak koleksi buku-buku Haziq yg mummy kumpul dan akan beli lagi buku-buku untuk Haziq..

Nanti bila bilik mummy dah siap sepenuhnya...mummy akan hiaskan bilik tido Haziq plak. Mummy akan sediakan satu rak buku yang cantik untuk Haziq.. (berangan ajer mummy ni)

Dalam kereta memang ada sebuah buku & sebiji kereta untuk Haziq. Ini semua persediaan kalau-kalau Haziq menagis waktu dalam perjalanan pulang ke rumah kita. Tapi biasanya Haziq akan belek-belek buku tu ...lepas tu terus terlelap..sebelah tangan pegang buku sebelah lagi ada kereta...


Seriusnya membaca

Gambar kat atas ni waktu g shoping beli barang dapur kat Tesco. Nampak ajer buku..terus tunjuk kat daddy.. terus daddy pun bawa g kat rak buku.. Haziq capainya buku yang ada..terus aje dok sibuk belek-belek buku...serius ajer ...macam dia tau membaca ajer gayanya...tapi memang sejuk ajer hati mummy bila anak macam berminat membaca ni..rasanya ini menurun mummy..suka sangat membaca...


Membaca jambatan Ilmu

Ini aksi Haziq setiap kali balik dari rumah oni. Di belek-beleknya buku tu. Kalau mummy dalam mood yang sangat baik..mummy akan tunjukkan...actualy tu buku gambar-gambar binatang. So bila Haziq buka ajer buku tu ..mummy akan sebutlah nama binatang yg ada ...so Haziq akan ikut bagi yg senang nak ikut....antara yg paling senang & selalu Haziq ikut ialah...Fish, Cat, Dog, Zebra, Duck, Tiger

Sekarang ni..setiap kali mummy sebut nama binatang..mummy akan bunyikan terus binatang tu..apa lagi Haziq..mengekek gekek gelak..lepas tu dia sama bunyikan binatang tu..Antara yg Haziq dah terrer ialah Dog...memang terrer Haziq bunyi...sebab kat rumah kita banyak dog..so memanglah Haziq pandaikan?

Insyallah..lepas ni mummy nak ajar Haziq kenal fizikal badan plak. Sekarang ni kena g cari buku-buku anggota badan tu plak..so senang sikit nak ajar Haziq nanti. Yg paling best...kalau kita tanya...sapa nama Muhammad Haziq Irsyad....terus ajer Haziq angkat tangan....

Kalau tok mummy plak...tok mummy suka tanya...sapa nama putra? terus ajer Haziq angkat tangan..tapi bila mummy yg tanya..dia buat tak tau ajer..Hanya tok mummy ajer yg panggil putra kat Haziq....





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

1 comment:

Elyn said...

seronok tgh dierang dh mule suka pada buku kan??