Cakap





Sekarang ni Haziq dah start nak mula bercakap..Syok plak dok ajar dia bercakap....itu kalau mood nak ikutlah...kalau mood malas datang...langsung dia buat tak tau ajer...

antara words yg dia boleh sebut...




1) Daddy     Dadddy
2) Mummy  Mi mi / mama / mi
3) Atok       Tatok

4) Fish        Pish

5) Cat       Tat / miau miau

6) Dog       Dog - berserta bunya sekali yer..sambil tersenyum
7) Maksu    Cu

8) Danish   Anish

9) Dina      na
10) Tok mi  amy
11) Wan     an
12) ALLAH  lahlah

13) Muhammad mamat
14) Nabi           abi
15) One          dia akan sebut two..kita three..dia four..

16) Nenen      nenen/tetek

17) Gigi          igi...sambil tunjuk gaya orang gosok gigi
18) Mandi        andi..
19) pie pie       pie pie
20) Tv             eb (sambil tunjuk tv suruh buka)
21) Upin ipin     pin pin (pegang baju dia)






Ada lagi kot..tapi mummy tak berapa nak ingat...tp byk gak words yg dia boleh sebut...

ini semua berkat usaha oni yg rajin dok layan Haziq. Hari-hari oni akan buka cd nursery rythm utk Haziq..suka sangat Haziq dok nyanyi sama

Haziq pun dah pandai karoeke tau...ini pun keje oni gak yer












***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***




6 comments:

mama zharfan said...

salam ziarah..me blogwalking...nice blog
cantik pic kat header blog u :)

Jiey^Mien said...

comel jer..
=)

Mentari Muncul Lagi said...

wah dah pandai ckp dah anak bujung ziela ni.. tak lama lg dpt menantu lah ni hahahhaha... melawak jer

AngahSayang2314 said...

angah lupa nak tanya anak ziela berapa umo yer?? pandai dia baca kan ??? hehehe seronok dengar

ashikin said...

ziela, jangan ajar dia pelat. walaupun dia cakap pelat, tapi ziela jgn ajuk pelat dia. zeila cakap je macam biasa.

Rizziela said...

mama zhafran....tq's sudi menziarah..

Jie...cute mcm Ian kan?

Ekim...memantu lambat lagi...Tadika pun belum g lagi..

Angah...umur Haziq baru setahun 2 bulan....Sebab rajin melayan dia bercakap..tu yg cepat sikit..tetiap pagi buka rythm song untuk dia dengar....

Kak Shikin...
tak..saya cakap biasa ajer...sebab daddy dia selalu marah kalau buat2 pelat..dia kata nanti anak ikut...tp words yg susah2 sikit dia x blh sebut lagi...berkerut dahi2 dia nak cuba sebut..kelakar