Setahun yang lalu

Setahun yang lalu...............

Pada 11.03.2009 mummy g keje seperti biasa. Daddy hantar mummy ke Komuter Kajang. Sebabnya mummy dah tak mampu nak drive dah..tak larat..perut dah besar..

Sampai kat stesen komuter..orang dah ramai..oklah..jalan & naik serta turun tangga seperti biasa. Tapi entah kenapa...4 tangga terakhir...mummy dah tak sedar....sedar-sedar dah terduduk kat bawah dah...Dengan susah payahnya mummy terpaksa bangun sendiri...tuhan ajer yg tahu perasaan mummy waktu tu. tak ada orang pun yg sudi tolong walaupun mummy tengah sarat waktu tu..

Niat dihati nak patah balik sebab komuter pun stuck. Tapi entah kenapa...terus gak g opis...sampai opis..mummy jalan berdengkit-dengkit. Kaki mummy injured. So bos suruh balik take rest. Tengah hari mummy suruh wan datang ambil kat office sebab memang dah tak boleh jalan dah waktu tu

kebetulan plak...pakcik memang admited kat HUKM. So tok wan terus bawah mummy g HUKM. Haziq dalam perut plak x gerak-gerak since jatuh tadi. Risau gak mummy. So mummy g kat Dr tanya dia...Setelah discan & di check semua...mummy kena admitted. Fetal memang x ada movement. So Dr nak monitor takut anything happen.

So admitlah mummy kat HUKM. Adik kat atas..kakak kat bawah.....3 hari mummy admit kat HUKM. Last sekali Dr kata nak induce sebab movement bb memang tak cantik dan pada masa yg sama..kaki mummy ada sikit minor injured. Puas lah dok call orang sana sini tanya pendapat..nak induce ke tak...ramai yg kata jangan lagi sebab belum tiba masanya...

So Ahad 15.03.2009 mummy discaj dari wad. Tapi masih meneruskan cuti mummy kat rumah. Berehat ajer kat rumah sebab kaki masih sakit & ada sikit darah keluar. So takut punya pasal..mummy memang stay kat rumah ajer dengan tok mummy..

17.03.2009 ada darah discaj. So cepat-cepat ajak daddy g Hospital Putraja. Doc check memang ada discaj tapi jalan masih terbuka 1cm. Ward pun penuh..so dia suruh balik berehat ajer...dia bgi MC kat mummy. Oklah..dah siap segala beg baby. Dah dua kali daddy terpaksa usung beg baby keluar dari wad....sian kat daddy..

19.03.2009 mummy ada appoitment dengan Dr kat putrajaya. Punyalah lama kena tunggu untuk dapat masuk jumpa Dr. Siap boleh g makan & lepak-lepak lagi. Bila tiba time mummy...Dr check jalan dah buka 2cm. Pergerakkan bb pun amat-amatlah tidak memuaskan hati Dr. Dah berapa kali buat CTG dah...masih result yg sama...Last sekali Dr Wan Shahirah masukkan mummy kat wad walaupun katil dah penuh masa tu. So mummy dipaksa untuk dok bilik sorang...

Bermula malam-malam mummy kat wad seorang diri. Dr cuma monitor jalan & sentiasa buat CTG untuk memastikan jantung bb ok. Daddy menjadi peneman yang setia kepada mummy. Sanggup menyorok waktu guard datang check. bukan apa..bukannyer dekat dari Kajang nak datang ke Putrajaya. Tok wan & the geng sampai sesat nak dtg melawat mummy..last-last balik gitu ajer..

Malam kedua mummy minta kat Dr Jamil untuk tukar ward ke 4 orang sebilik. Sebab ada kejadian yg tak diingini sewaktu mummy dok bilik sorang. Nasib mummy baik..waktu tu ada sorang dah discaj. So dapatlah dok beramai..

Sebenarnya..malam yg mummy tido bilik tu...Dalam pukul 2-3 am tu...mummy terjaga bila tiba-tiba terasa sejuk semacam ajer..bila buka ajer mata....terus ternampak seorang lelaki berjubah putih..berjangguh putih..berkepiah putih....muka pun nampak sangat bersih..seperti orang yg alim ajer...

Dia kata kat mummy "Awak ni susah nak bersalin. Mari sini saya tolong awak keluarkan anak tanpa rasa sakit pun. Prosesnya sekejap ajer..."

Mummy amat-amatlah terkejut..tapi bila mummy pikir balik..mummy bukan bermimpi sebab mummy memang sedar & boleh tengok tv yg terpasang tu lagi...

Mummy kata " kejap yer..saya call hubby dulu..saya kena minta izin suami dulu.."

"tak payah..kerja ni kena cepat...saya hanya nak tolong awak sahaja...sekejap ajer..."

tapi mummy masih berdegil...tak mau gak...mummy terus ajer capai HP....tiba-tiba bila mummy pusing balik...terus orang tu hilang..mummy pun tengok tingkap...tingkap terbuka...terus mummy rasa takut sangat...sampai tak berani nak cakap or telephone sesiapa pun..

mummy simpan ajer pengalaman mummy tu tanpa pengetahuan orang lain termasuklah daddy...

Keesokkannya terus mummy pindah wad...2 hari berlalu tanpa sebarang kesakitan untuk bersalin. Boring yang amat sangat asyik tengok orang masuk keluar wad dengan bb masing-masing..mummy masih dengan perut yg besar....Daddy pun dah letih asyik ulang alik dari Kajang ke Putrajaya. Tapi nak buat mcm mana..jalan masih tak buka..sakit pun belum terasa...

22.03.2009 tepat jam 530 waktu mummy nak bangun buang air kecil....turun-turun ajer katil...terus berdebuk keluar air yang sangat banyak...mummy sangat terkejut + teruja...terus call daddy...suruh daddy cepat-cepat datang hospital sebab dah nak bersalin dah...(poyos ajer mummy ni) Daddy pun dengan semangat datang ke hospital. Tapi rupanya jalan masih lagi dok kat 2cm. Ish pukul berapa baru nak buka besar ni..

Sementara nak tunggu jalan buka..kitaorang sempat lagi menyembang sambil makan lunch yg disediakan..kat Putrajaya Hospital memang bestlah makanan dia..sedap-sedap belaka. Tapi daddy yg habiskan makanan..mummy memang x berapa makan waktu pregnant....dalam pukul 1.00pm nurse datang bagi tau...pukul 130pm kena turun labour room...berdebar-debar rasanya dah....

Selama ni dok dengar pasal orang cerita labour room...sekarang..mummy sendiri akan pergi kat sana...so diaorang tolak mummy & daddy pun ikut sama sekali...masuk labour room terus doc suruh salin baju..g buang air besar dll....lepas tu terus masukkan air & ubat untuk cepatkan bersalin..mummy langsung tak rasa sakit tau....dok gelak-gelak dengan daddy dalam labour room. 

Tapi bila doc datang nak masukkan alat untuk buang air kecil....sakit ajer..tuhan ajer yg tahu..menjerit mummy....daddy plak boleh tak tau itu suara mummy (suara jantan)...meraung sakit tau...bila daddy masuk..mummy masih dok teresak-esak lagi...daddy pun dah sama nagis dengan mummy...sedih or sebab terikut mummy nagis pun tak taulah....

Lepas tu boleh sambung gelak balik...sebab sakit dah hilang....tapi ubat dah habis kuat Dr masukkan...tapi mummy langsung tak rasa sakit..jalan pun masih buka 2cm ajer...Dr yg datang dok seluk semua heran tengok mummy...tapi mummy paling tak boleh lupa bila Dr Uma yg datang untuk seluk....giler sakit....sampai menangis mummy..padahal orangnya kecik ajer..tapi rasa ya ALLAH...sakit yg amat...

Dr tunggu sampai pukul 8pm..kalau masih jalan tak buka...Dr terpaksa emergency C_zer sebab bb dah kurang movement...CTG machine dah 3 kali tukar...result still sama..so dia suruh mummy sign surat untuk C-Zer..mummy suruh daddy ajer yg sign..tapi Dr x bagi..dia suruh mummy gak sign sebab mummy masih sedar lagi..

8.00pm terus tolak masuk OT sebab masih 2cm...Daddy kena ikut luar..dia tolak mummy sorang...sambil sorong tu..sambil tu la gak diaorang siapkan mummy..pakaikan cap la..tanya namalah..mummy berdebar-debar gak..takut beb!...siap tanya dr bius tu...(Dr bius yang sangat baik K& peramah) kalau operation ni boleh mati tak? kelakar kan? takut punya pasal...

Masuk bilik OT sangatlah sejuk...mummy siap sempat jeling lagi peralatan dalam OT room tu..semuanya berasaskan besi...wah! takutnya.....diaorang ubah mummy ke katil yg sepatutnya dibawah lampu tu...salinkan mummy lagi...lepas tu minta mummy duduk..Dr bius siap terangkan apa yg dia nak buat dengan mummy...lepas tu dia suruh mummy peluk bantal kuat-kuat..lembutkan pinggang..dia kata sakit sikit...tapi mummy tak rasa sakit pun sebab fikiran mummy dok fikir...x sabar nak tengok bb & macam mana dengna daddy kat luar....

Lepas tu baring...dia biarkan mummy relax...lepas dia kata..nak start dah...mummy dah mengigil satu badan dah...lepas tu dia toreh sebelah kanan...tak rasa sakit pun..tapi belah kiri terasa pedih plak...mummy bagitau kat Dr bius tu..dia kta..mungkin ubat belum jalan habis lagi kot...tu yg dia biarkan lagi 3 minit....

Lepas tu terus toreh..mummy boleh nampak kat lampu tu..tapi buat-buat tak nampak sebab takut nanti menjerit plak...tak sakit tapi terasalah apa yg diaorang dok buat...dalam dok buat-buat tu...tiba-tiba mummy dengan suara yg sangat mummy nantikan....wuarghggg!!! Haziq dah selamat keluar dari rahim mummy tepat jam 8.48pm dengan berat 3.28kg.

Lepas tu terus nurse bawa Haziq g bersih kan sikit..lepas tiba-tiba ada nurse datang bawa Haziq kat kepala mummy...dia kata.."Puan..ni anak puan..cuba tengok..lelaki ke perempuan?"

"Babby boy la...Dr..putihnya anak saya" mummy kata..terujua dengan babby yg baru dilahrikan..tapi memang putih giler masa tu...mummy tak tau perasaan mummy macam mana...memang x dapat nak diceritakan...

"ok puan..saya nak bersihkan babby dulu...lepas tu saya akan bawa anak puan ke suami puan untuk di azankan...kemudian kita akan tolak masuk ke wad yer..puan boleh jumpa anak puan kat wad nanti"

Nurse terus hilang bersama Haziq..tiba-tiba mummy rasa kekosongan yang teramat...sakit mula menyerang...padahal tak sakit pun..tapi mummy marah sebab nurse nak bawa haziq pergi tempat lain...mummy meronta-ronta kata sakit...Dr dah pelik..macam mana plak boleh sakit..tadi relax ajer....

Lepas tu Dr bius terus letakkan gas kat mulut mummy..dia suruh mummy pegang...kejap ajer mummy pegang..lepas tu mummy lepaskan...terpaksalah Dr yg pegangkan sampai mummy tak sedar....mummy sedar bila diaorang nak alihkan mummy ke katil lain untuk ditolak ke wad...tak sakit pun sebenarnya 

Mummy di tolak ke bilik pemanasan..adalah kat situ 1/2jam..boleh lagi dok menyembang dengan nurse yg jaga kat situ...sebab mummy sorang ajer patient yg ada. Lepas tu bila dah sudah...ada 2 orang nurse datang ambil mummy untuk tolak ke wad...tak sabarnya mummy nak tengok Haziq lagi..tak puas tadi..

Masuk wad tengok bb dah ada kat situ..Daddy, maksu, tok mummy pun ada sama...wah! mummy x sempat nak tengok puas-puas..orang lain yg tengok dulu..jeles tau..

Mummy direhatkan selama 6 jam tanpa bantal, makan & minum...nak menyusu bb pun kena ada orang tolong..nasib baik nurse semua baik-baik belaka. Ramai plak yg dtg melawat mummy biarpun dah habis waktu melawat..yerlah 1030pm ...mana ada waktu melawat lagi...

Malam tu Mak su temankan mummy dengan Haziq..mummy terus terlelap sebab ubat biu masih ada...terjaga bila maksu datang bagi Haziq untuk menyusu...bestnya bila Haziq menyusu badan....

Kini setelah setahun berlalu...mummy rindukan Haziq yg baru keluar dari rahim mummy...tapi itu tak mungkin..kalau mungkin pun...adik Haziqlah yer.....

Sekarang Haziq dah semakin besar...mummy amat bahagia dengan kurniaan ALLAH yg maha hebat ini. Harapan untuk memiliki cahaya mata tercapai gak setelah setahun berusaha...Alhamdullilah...Semoga Haziq terus membesar sebagai anak yg soleh..sihat selalu berjaya dalam hidup di duni dan akhirat...selagi mampu mummy akan pastikan yg Haziq hanya dapat yg terbaik dari kami...ibu bapa Haziq....


Mummy masa dok menghitung hari...


pertama kali berdakapan dengan buah hati...


Kini....Kami amat bahagia.....Haziq dah setahun







***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

6 comments:

Intan said...

Best dan seronok sgt baca ur "journey" nie :)

Tapi spooky gak ye tang org berbaju putih tu mai...hu hu. Sape lah "mamat" tu agaknya ye.

Utk haziq, happy 1st birthday! Semoga menjadi anak yg soleh buat kedua ibu dan ayah haziq kay :)

Rizziela said...

Tq's Intan..

Masih lagi tertanya-tanya...siapakah gerangan si baju putih itu.....

Elyn said...

owh ziela kene potong ek nk dptkan haziq?? baru i tau hehehe.

pergh baca bab org berbaju putih tu cam gerun je tau. dah la hospital tu dkt ngan umah ekkeke

noorcahaya said...
This comment has been removed by the author.
noorcahaya said...

ape yg akan tejadi kalo awak kata ok pada org berpakaian putih tu kan.. mesti die hilang dgn bb sekali...

juanita said...

apa kata ko post cite ko kat majalah pa&ma ni. ehehhe..seramm weiii kisah org tue tuh..huhuh.....klu aku mau nanges...:D