Cucuk Setahun

Genap-genap umur Haziq setahun...mummy bawa Haziq g cucuk kat Klinik Kesihatan Sungai Ramal Luar. Sepatutnya appoitment Haziq kat Klinik Kesihatan Salak Selatan. Di sebabkan daddy tak boleh nak ambil cuti...so mummy pilih bawah g klinik yg berdekatan dengan rumah kita ajer...


Nasib baik sepanjang perjalanan ke klinik Haziq tak menagis. Main ajer dalam car seat. Kita sampai awal...tapi ramai dah yg dok beratur nak ambil no...Ngam-ngam kita sampai depan pintu dah boleh masuk.. SO kita dapat no 19.

Tunggu tak lama...lepas tu terus panggil no kita...sebabnya...orang yg ambil no awal-awal tu keluar g makan..so Nurse pun langkah-langkahlah no yg ada. Nasib baik...

1st timbang Haziq dulu...Dah bogel..baru letak atas tu...Menangis Haziq..apa yg ditakutkan pun tak tau..yang selalunya tak menagis pun..Lepas tu ukur tinggi & lilitan kepala....Berat Haziq hanya 8.3kg ajer....


Dah siap...mummy masuk bilik dengar ceramah pasal makanan untuk bayi. Tapi masalahnya Haziq dah setahun....tapi dah nurse suruh masuk..masuk ajerlah..sambil dengar syarahan...Haziq menyusu..semua heran tengok mummy menyusu badan sedangkan anak dah besar......


Tapi mummy tak berapa berkenan dengan syarahan yg disampaikan sebab fakta yg diberikan amatlah tidak betul..Berbahas gak mummy dalam tu sebab mummy tak setuju dengan apa yg nurse tu practice kan ....


Lepas keluar dari bilik syarahan tu...tunggu jap. Layan Haziq pusing-pusing entah berapa round tah...sibuk nak jalan...kalau jalan sendiri tak per gak..ni dengan mummy kena pusing-pusing. Tapi nak bagi cepat jalan punya pasal..ikut ajer rentak Haziq..


Tak lama lepas tu Nurse panggil untuk check...Dah check semua ok...normal....tunggu untuk cucuk plak...


1st time dalam hidup mummy kena pegang Haziq untuk cucuk...biasanya daddy yg pegang. Nak tak nak..mummy cekalkan hati..bila Nurse pegang jarum..mummy peluk Haziq kuat-kuat..dekatkan muka mummy dengan muka Haziq...nagis gak Haziq bila tengok jarum.. Bila jarum mula masuk...nagis lagi..lepas dah habis ubat tu...terus diam......

Dah boleh balik.....mummy hantar dulu Haziq g rumah oni dan mummy terus g office. Tak boleh ambil cuti lagi sebab next week monday mummy cuti sebab nak kemaskan barang yg bakal kita gunakan untuk majlis hari lahir Haziq pada hari Ahad.



Dah boleh berdiri sendiri...

Haziq sebenarnya mummy rasa dah boleh berjalan sendiri...tapi Haziq terlebih manja & mengada-ngada ajer ni.....kadang-kadang kalau orang tak tengok..lepas gak 2 3 langkah...tapi bila ada orang tengok...terus duduk tak mau jalan...dak pun..tarik tangan orang suruh pimpin dia jalan..



Pujuk mummy

Entah berapa kali dok pujuk mummy bawa Haziq g pusing klinik...tak laratlah sayang....orang dah la ramai...tempat plak sempit....malas mummy...tapi bila dah Haziq start merengek..mummy terpaksa gaklah bawa Haziq pusing Klinik


Tarik jari mummy gak tu nak ajak jalan


Penat pujuk...mummy buat tak tau ajer..


Merajuk....terus duduk


Dah berkerut dahi tu...tanda marah

Bila dah tak layan mulalah nak marah...sebiji macam daddy.....nasib baik kejap ajer tunggu...kalau tak mau 2kg lemak mummy terbakar dok layan Haziq berjalan ajer.





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

2 comments:

Mentari Muncul Lagi said...

Ermm dah besar dah Haqiz nih... da setahun tu...sakit tak cucuk hr tu????

Rizziela said...

Tak sakitlah anti ikim...Tapi Haziq kan manja sikit dengan mummy...buat-buat nagis ajer