Bila pak lebai demam

Since hari jumaat lagi badan Haziq dah panas. Oni call mummy dari rumah bagitau Haziq dah panas badan. Tapi jangan risau.. Oni dah jelum dengan air.

Mana ada hati ibu yg tak risau bila dapat tau anak kesayangan dia sakit? sure mummy risau punya..Habis ajer waktu kerja...terus cargas balik rumah. Sebelum balik tu dah suruh daddy balik hantar ubat dulu kat oni. Ubat demam Haziq ada lagi yg dapat dari Hospital Kajang hari tu\

Sebelum mummy balik...daddy bagi tau..suhu badan Haziq 38'C. tapi bila dah bagi makan..turun sikit. OK lah tu...

Malam tu plak...Haziq tak boleh tido...panas sungguh badan dia. Mummy memang tak lena langsung. Asyik dok jelum dengan air. Siap g ambil napkin...dua helai mummy basahkan...balut dengan napkin basah..balut seluruh badan..pakaikan lagi cool fever...letak tuala kecik plak kat atas dahi

Memang cepat kering betul kain-kain tu semua..tapi masih boleh bertahan lagi...

Siang sabtu tu..badan masih dedar.. Haziq langsung tak mau dok bawah. Asyik merengek ajer..nak melekat dengan mummy..Nasib baik tok mummy datang rumah kita...ada Danish & Dina...kuranglah sikit rengek Haziq sebab ramai kawan nak main.

Pagi Ahad dalam 3.30am mcm tu..badan Haziq panas balik. Panas yg amat sangat. Risau mummy. So mummy daddy decide nak bawa g hospital ajer. Tapi bila dah kuar..kita x jadi g Hospital Kajang...bawa terus g kat KPMC.

Tapi sayang. dia punya service memang mummy tak puas hati langsung. Dari penyambut tetamu hinggalah ke Doktor yg merawat. Langsung tak profesional. Tak puas hati. Dah la bayaran mahal..tapi service memang menghampakan mummy..

balik masih bagi Haziq makan ubat yg Dr bekalkan..tapi memang langsung tak nampak perubahan. Isnin tu mummy terpaksa MC sebab mummy pun dah jadi weng. Maklumlah tido tak cukup...

Isnin pagi tu pun sama. Badan Haziq semakin panas terutama bahagian kepala. Bila mummy check suhu....ya ALLAH dah 40'C...terlalu panas untuk bb ni. Terus decide bawa Haziq g Hospital lagi. Ubat KPMC langsung tak memberi kesan

Kali ni mummy daddy bawa g Az-Zarrah bangi plak. Sampai ajer sana..terus diaorang check suhu badan. Kat kaunter suhu Haziq 38.9'C. Terus masuk jumpa Dr. Doc check 40'C. Terus panggil nurse untuk masuk ubat ikut bontot..lepas tu bogelkan Haziq..terus nurse tu bagi mandi...terjerit-jerit Haziq menagis.

Sayunya hati mummy dengan Haziq menagis. tak tahan rasanya.. mata siap dok cari mummy & daddy ...agaknya nak minta tolong kot..jangan buat Haziq macam tu..tapi nak buat macam mana sayang..nak baik punya pasal..mummy terpaksa redha gak. Waktu diaroang nak ambil darah tu..mummy dok jauh di sudut...daddy yg pegangkan Haziq..tak sanggup nak tengok.

Tak dapat nak ambil darah Haziq..dua-dua belah tangan dia orang dah cuba..tapi masih tak dapat gak...so tak boleh nak buat apalah...mummy pun cakap dgn Nurse tu..kalau tak boleh..tak payahlah..sian kat Haziq..sakit...

Doc biarkan kan Haziq dulu..nak check balik suhu lepas dah masuk ubat bontot & mandi...Dr check dia kata suhu turun sikit ke 38'C. So kalau dapat ambil darah..Dr nak warded kan Haziq..tapi darah tak dapat nak ambil...Dr suruh makan ubat dulu...Dos untuk antibiotik tu memang tinggi Dr kata..kalau dalam masa 3 hari masih tak baik gak..memang kena datang balik utk ambil darah gak...

Tapi selasa malam...mummy tido dengan Haziq....dah tak panas kepala & badan..dah sejuk macam biasa. Cuma akai ajer yg banyak..langsung tak bagi mummy tarik tangan mummy dari kepala Haziq..nak pusing pun tak boleh. Terjaga ajer bila mummy angkat tangan. Amatlah manja sekali si bujang handsome ni

Tadi masa mummy hantar g rumah oni pun sama...tak mau langsung kat oni. Boleh ke nak ikut mummy datang office? marahlah bos nanti..tak boleh buat keje asyik nak layan anak bujang sorang...nagis....bila mummy nak naik motor..

Bila mummy lambai tangan..langsung tak mau senyum. masam ajer muka...tak senyum-senyum walaupun oni dah buat lawak..serius giler...mungkin marah mummy kot sebab tinggalkan Haziq kat oni.

Petang nanti, mummy balik awal yer...ambil Haziq & spend masa dengan Haziq ajer yer....


Budak demam..pucat ajer muka dia


Songkok ni tak bestlah mummy

Ha..ni baru best...tiak nampak tu Haziq

Tok wan ni kacaulah..

# Gambar ni selingan ajer




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

3 comments:

Elyn said...

ni demam nak pandai sumthing ni ziela... hehehe

ziela nanti bg add kat kite tru email ngan no phone. kite nak hantar NF. duit akhir bulan takpe. asalkan haziq sihat udah.

Anonymous said...

Salam kak ziela.
comeinye haziq pakai songkok tu..
moga2 cepat sembuh yer haziq..
Ma.

Ain said...

alala, ciannyer si encem ni.. demam nk msk sethn kot kak.. klu KPMC tu mmg lmbp kak, makcik ain cite, tiap kl g sn, pkcik ain sound dorang..