Panjat memanjat





Sejak dah mula pandai berjalan ni...Haziq dah mula pandai mereka-reka aktiviti yang selama ini Haziq tak pernah buah......

Antaranya ialah memanjat sofa. Tak kira sofa kat rumah kajang or rumah oni. Nasib baik sofa...kalau kerusi kat rumah tok mummy jenuhlah plak orang lain nak control..yerlah kerusi jati kan keras... injured plak anak mummy kalau terjatuh nanti..

Kejadian telah berlaku sewaktu mummy ambil Haziq kat rumah Oni. Lepas dah dapat upah susu...Haziq memulakan aktiviti panjat memanjat sofa. Memang terrer tau...


Mula-mula... masa ni tengah dok pikir nak buat apa ek


Dah start memanjat..botot Haziq cute la




Sebelah badan dah terlepas naik dah....mcm dah nak berjaya




Berjaya..tersenyum tengok mummy...




Dok dengan Oni..penatlah lepas panjat...besarnya kangkang tu Haziq


Tu akal lain plak tu




Nak turun plak..muka eksyen ajer






Berjaya gak landing dengan selamat


Muka budak yg telah berjaya melanding kapal terbang


Setakat ni memang mummy tak risau sangat bila Haziq panjat sofa or tangga or katil...sebab bila nak turun..Haziq akan pastikan keadaan selamat baru dia turun...

Macam mana mummy kata keadaan selamat? Yerlah...dia akan make sure kaki dah jejak lantai baru dia akan turunkan botot....tak akan turun dengan kepala dulu....dah lama mummy dok peratikan aktiviti Haziq yg satu ni....Tangga pun macam tu...sibuk cari tempat nak pegang..baru dia start turun..tak macam Dina..main ikut dan ajer turun..last-last jatuh kepala dulu..

Insyallah....Alhamdullilah..sekarang Haziq dah berjaya berjalan dengan laju. Tak ada tergagap-gagap lagi berjalan....macam orang dah terrer...so sejarah ni telah berlaku pada 16.04.2010.

Dalam usia Setahun 4 minggu Haziq berjaya berjalan. So telahan semua orang yg mengatakan Haziq hanya akan pandai berjalan pada usia 1 tahun 3 bulan adalah salah. Haziq lebih cepat dari jangkaan itu...

TAHNIAH

MUHAMMAD HAZIQ IRSYAD B HAMZARIZAL








***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

3 comments:

Ieda said...

kak ziela...ni dah kes terbalik dah ni...arissa memanjat dulu...tp belum tatih pun lagi...

Rizziela said...

Ida...b4 this ada gak memanjat..tp tak lah terrer sangat..panjat pandai..turun tak padnai..... lately ni aje r dia pandai naik & turun sekali

Ieda said...

mcm arissa skrg pndai pnjat xpndai turun kak...hrp2 arissa bbole jln mcm umur haziq gak