Keselamatan Slidding Door

Ini cerita dari pengalaman mummy masa cuti Hari Raya 2009

Balik dari Johor...rumah kita masih selamat.....dalam keadaan tergesa-gesa buat keputusan nak balik Penang plak...so rumah pun x sempat nak kemas...tapi dah make sure semua kunci dengan sempurna.....

tak perasan...lap top tinggal atas meja di ruang tamu....memang nampaklah kalau dah masuk rumah tu.....syiling tabungan Haziq lebih kurang RM500 tak sorok..letak ajer dlm almari sisi dlm beg.....tabungan daddy & mummy RM0.50 penuh 2 bakul kecik...memang penyimpan syiling RM0.50 tegar kami ni

daddy punya PS2 simpan ajer dalam almari kat bahagian dining room... x sorok pun....

semua benda-benda diatas..habis diangkut tanpa rasa bersalah oleh perompak yg tak ada hati perut itu.....

setelah segalanya selesai.....polis telah bagi satu solution untuk mengelakkan pencuri masuk ..terus cargas mummy g kedai cari..bukan apa....gaya-gaya pencuri tu nak masuk lagi rumah kita ada...coz dia ada sorok kunci dalam longkang...tepi rumput....so terus tukar mangga sekali..

so kepada semua pembaca blog mummy ni...berhati-hatilah jikalau rumah anda ada slidding door.... beringat sebelum terkena...dah terkena...tak payahlah nak ingat lagi....



ini alat penyelamat yg baru

So kepada sesiapa yg belum letak benda alah ni....sila letak sekarang.....sebenarnya grill yg dok ada tu tak selamat untuk kita tau.....nampak macam selamat..susah nak masuk..tapi tipulah.....

Angkat ajer grill yg tengah..tolak...dah boleh masuk walaupun tuan rumah letak mangga yg paling mahal sekali.....bukan susah pun....yg korang mangga tu kat bahagian depan ajer..yg tengah tu ada korang mangga? tak ada kan? so mcm mana nak selamat?




Ini grill yg hujung sekali

Mummy beli sekali dua..so terus lekat kat dua-dua bahagian sekali...tengah dah hujung ...yg depan tu ...dah dimangga so...kira macam dah selamat sikitlah....

tapi pencuri ni..kalau nak masuk..dia masuk gak...sedangkan rumah pak menteri yg ada alarm & pak guard pun dia boleh masuk...ini kan pulak rumah mummy yang tak ada security langsung...

Harap-harap kawan-kawan kat luar sana...ambil iktibar dari pengalaman mummy.....sayangilah harta anda sepertimana harta itu sayang kepada anda....





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

6 comments:

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Aduhh banyaknye penyamun tu harung sekali barang2..intan yg bace ni pun mcm frust je rasa sbb brg2 tu kbyknnya berharga..
Elok gak kak ziela pasang safety mcm tu.moga2 pencuri tu blur tak tau dh mcm ne nak masuk.huh.rasakn la..

wuzz_in said...

saya pon tak de pasang lock kat tgh..ni kena bg tau hubby nih..risau gak..

Anonymous said...

thanx kak ziela..info ni mmg berguna sangat...skang ni kat saujana impian pun mmg tgh gahat rumah kena samun..diorang samun office hour lak tuh..

Rizziela said...

Intan...nak buat mcm mana
dah bukan rezeki akak..
tp lepas ni kenalah berhati2 dalam semua perkara...

wuzz..
terus pasang..jangan tangguh2 dah..bahaya tau..

Anonymous..akak rasa ni nurul kan?
baik pasang..bukan apa..untuk keselamatan kita gak...kalau dah siang2 pun berani masuk...lagi bahaya tu

Elyn said...

lai satu tips ziela, sliding yang belah dalam tu. belah bawah die sendal dengan kayu. so kalo pencuri dapat bukak grill, die nk tolak sliding susah sikit sebab dah sendal dengan kayu. biar die buat keje lambat sikit heheheh.

Hanna said...

Ish,takut gak kalau2 perompak masuk rumah ni ye..kalau setakat mencuri je takpe,tapi kalau kena hunus parang memang mengerikan.Zaman sekarang ni perompak semua takde hati perut.Kena ikut cara kak ziela ni.Beringat sebelum kena :)