Admitted

Balik keje hari selasa 26.01.2010 sepatutnya ikut daddy g tournament bowling kat Metro  Point Kajang.  Anjuran Jabatan daddy....tapi.....

Mummy balik awal...530pm dah gerak dari  office...sampai rumah oni terus kemas  barang dan bawa Haziq balik......

Masa dalam kereta tu dah  nampak Haziq macam x sihat sangat....badan dah  rasa dedar....mata merah...batuk, selsema....tapi mummy drive balik gak...

Sampai  rumah...terus  susu kan Haziq..ingat lepas menyusu baru nak mandi & siap  untuk keluar...

tengah menyusu tu...mummy dengar dada Haziq kuat sangat bunyi...bunyi mcm ora ng kena asthma... Badan terasa amat panas...mata mcm orang x larat nak buka dah...kelopak mata & bibir dah kemerahan...

Mummy ajak daddy g Hospital Kajang...sebab  dekat ajer  dengan rumah...lagi  satu..niat hati mummy nak g sedut kahak ajer....sebab mcm banyak sangat kahak dlm dada Haziq...g klinik biasa pun x jalan gak..

Sampai Hospital...terus g kat emergency...register nama  Haziq...dalam10  minit baru masuk.  Lepas  dia orang  check Haziq...badan panas 39.8... terus MA suruh  masuk emergency room... tunggu kejap..lepas tu  baru  Dr dtg check...

Masa tu hanya ALLAH ajer yg tau perasaan mummy...serius sangat ker sakit Haziq sampai kena ke emergency?  bila Dr check...terus dia suruh mummy buka baju & suar Haziq....bogelkan..tinggalkan pampers ajer.... lepas tu terus masuk ubat bontot...

kejap lepas tu Dr nak  ambil darah  plak....masa ni sedih yg amat....dengan keadaan Haziq yg macam dah lemah sangat....mata  merah...kepala atas bahu mummy ajer..bila mummy angkat kepala Haziq..Haziq letak gak kepala atas  bahu mummy....air mata mummy dah meleleh  ni.....

masa nak  ambil drah tu..mummy minta daddy yg masuk...daddy yg pegang Haziq..mummy memang x sanggup tengok  anak mummy kenacucuk.... 2x  dr try  ambil darah  Haziq kat tangan...x dapat..menjerit-jerti  Haziq sakit....rasa macam nak gugur jantung mummy dgr suara Haziq yg tak bersuaratu....mata asyik mencari mummy ajer..minta simpati..

bila dah 2x  Dr try x dapat gak...mummy terus dapakan Haziq...."tak payah  ambil la...sian kat dia..sakit tau"  mummy rampas Haziq...pujuk-pujuk Haziq...Haziq nagis macam sakit sangat....

Kejap lepas tu.....Dr suruh mummy bawa  Haziq g x-ray room.  Masa ni  dah  mengalir laju dah air mata mummy...uncontrol dah....teruk  sangat ker  sampai  ke  xray?

Dalam bilik x-ray  pun  mummy meraung  lagi...dah  bogelkan haziq...letak atas tray tu..kepitkan...mcm tersiksa ajr mummy tgk  Haziq..nasib baik  nurse tu baik...mungki n dia faham perasaan  mummy...

Kuar dari x-ray room....mummy terus call oni..niat dihati naktanya oni....petang tadi Haziq tido ke tak..sebab  Dr kata...darii mata Haziq...macam terlalu letih....keadaan dah macam teruksangat..sonak tau lah..kalau Haziq  tak tido...kira normal  la...tp oni kata haziq tido....apa lagi....sambil bercakap  dgn  oni....meleleh  lagi air mata mummy...sampai tersekat-sekat suara mummy...oni pujuk mummy..jangan sedih-sedih...kejap  lagi oni datang  kat sana....teman mummy

bila dah  hantar result  x-ray..Dr kata...paru-paru Haziq ada jangkitan kuman..byk....apa lgi....berjujuran lebih  laju lagi air mata mummy...dia kata kahak pun penuh...YaAllah...siannyer Haziq...mummy peluk  erat Haziq...terasa x mau  lepas  Haziq....

Anti  Shiqa  call  mummy...dia staff  nurse kat hospital tu. mummy rasa lega sikit...tp  masih gundah lagi memikirkan kesihatan  Haziq..

lepas  tu....Haziq di transfer  ke wad padriatik....oni dah sampai  bilakita nak ke wad. Dengan  wayar oksigen kat hidung Haziq...oni dukong Haziq...lemah sangat mummy tengok  Haziq...sampai kat  wad patriatik....anti Shiqa  pun sampai...Asalnya kita dapat Dr  yg baru posting...mcm x confident ajer  mummy tgk..tapi  bila  anti  Shiqa  masuk...terus jumpa  Dr  pakar dia...so Dr pakar tu terus ambil kes  Haziq....

Haziq di tempat kan dekat katil c10. tepi tingkap....



*nanti sambung  plak la  yer....Haziq tengok  bergolek-golek.nakkacau  mummy  la ni

3 comments:

Elyn said...

aduh sedihnyer. lelagi part amik darah tu ziela. kite aritu pun sampai mengamuk kat SN sebab dierang tak reti cr urat. melalak2 la anak tu ha!!!

Rizziela said...

tu la elyn..
tambah2 kalau g kat gomen...SN or Dr main ambil ajer..bukan tengok betul2..mentang2lah bukan anak diaorang.....

kita ibu dia plak rasa mcm nak meraung ajer

Mrs Fingers said...

hikhik tp kan kziela...nae muat duk dlm cot sekali ehehhehe...tp tk snggup tido sekali sbb harraz tu buas yg amat...

cemana lepas x-ray cakap jangkitan paru2...pastu doc lain cakap tk pulak ni??? heran betul...result x-ray tk betul ke...doc tk reti tgk??