Sambungan cerita pasl malam raya ke 2


Jom sambung

Lama gak kitaorang melepak kat rumah toklang Haziq..dok sembang-sembang..bergelak..makan-makan..minum-minum....Haziq memang tak ada keje lain..asyik bergelak sakan ajerlah dengan maksu Izzati dia yg memang suka sangat melayan Haziq..


Nampak tak? Haziq memang tak boleh berengan dengan maksu Izzati..asyik kena kejar ajer dengan m.su Ati

Bergelak sakan sampai toklang marah..daddy pun dah bising..takut Haziq tak boleh tido malam plak nanti..tapi tak kan mummy nak marahkan plak kan? budak tengah seronok nak main...lagipun bukan selalu dia dapat jumpa dengan maksu Izzati..biarkan ajerlah..

Dah lega dengan maksu Izzati..mak teh plak dok uli....memang suka sangatlah Haziq malam tu..

Malam tu pun mummy terasa agak lain sikit..tapi malas nak layan...

Sampai rumah maklong..kita semua dok menyambung sembang lagi...toknjang datang sekali umah maklong...tapi mummy daddy & Haziq masuk tido awal..sebab dah rasa lembik giler dah badan seharian beraya kan..

Ok..dah sampai 130am..tiba2 Haziq terduduk..menjerit-jerit...terkejut mummy..

Apahal lah plak Haziq ni....??

Mummy ambil..bagi susu..tak mau..menjerit pun ala-ala lain macam ajer..pujuk2 pun tak mau jalan gak...

Last-last tok wan buka pintu bilik..dia tanya mummy ..naper dengan Haziq?

Mummy bawa keluar..wan nak ambil..Haziq tak mau..menjerit-jerit..dah tu siap nak turun dari dukungan mummy plak tu...secara tak segaja gak..mummy marahkan Haziq...wan marahkan mummy balik..dia kata..mungkin Haziq mengigau kot..

Daddy bangun..ambil Haziq dari mummy...still jerit-jerit lagi..habis satu rumah bangun sebab dengar suara Haziq yg nyaring tu..lain macam betul suaranya malam tu

Mummy terduduk sebab pening..tiba-tiba bila mummy terpandang daddy tengah dukong Haziq...ternampak benda "alah' tu..alamak!

Patutlah Haziq meraung...ada "benda" kacau plak...masa tu ...mummy pun dah diawang-awangan..hampir-hampir nak kena dah tu...tapi cepat-cepat mummy baca ayat kursi..istifar banyak-banyak...baru mummy cepat-cepat tersedar..

Mak long bagi minyak celak..sapu kat semua sendi Haziq..tapi Haziq menangis gak non stop..kebetulan plak...tok mummy ikut toksu balik umah nenek...alamak! mummy dah panic dah...

Nasib baik tok wan ingat petua tok mummy...cepat-cepat masuk dapur...ambil bawang putih..bakar..lepas tu sapu minyak kat semua sendi-sendi Haziq...bila mummy sapu kat ibu jari kaki..menjeri-jerit Haziq..lagi kuat dari tadi..tapi lepas tu...baru dia reda sikit..bila dah pujuk-pujuk..baru dia nak tido...penat menagis sama kot...

Tak pernah-pernah Haziq kena macam ni...tiba-tiba ajer..

Tapi memang amat menakutkan..mummy pun lupa suruh daddy azankan kat telinga Haziq waktu Haziq menjerit tu...bagi hilang sikit rasa takut Haziq....

Lepas semua dah reda..mummy peluk Haziq sampai ke siang..takut Haziq terjaga plak nanti..lepas meraung lagi...jenuh gak lah kan....ish! bahaya gak rupanya bawa budak kecik kuar malam-malam...before this ok ajer bila mummy bawa jalan malam..tiba-tiba plak jadi mcm ni...

Nak tau tak? kenapa Haziq jadi macam tu?



Ini lah budak yg suka sangat kat Haziq (Ati ker yg buat Haziq menangis malam tu?)




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

3 comments:

nur salihah nordin said...

kak ziela biase ler tuu...chumel mane2 dah siap sediakan minyak masak ngan lada hitam ngan bawang putih...kite 0rg selalu gak kuar mlm2...klu alya mengingau, mmg cepat2 chumel g ambik bawang putih, sape kat sendi2 alya sambil tu selawat...kite kene kuat klu benda mcm ni kene kat anak...mcm somi chumel die x caye benda2 ni kene kat anak die...nk x nak chumel kene ikhtiar sendiri...

Amy Syaquena said...

wah seronok dengar sane sini org dok cita pasal raya...sampaikan mood raya tue masih terasa lagi walaupun dah hari ke 11 syawal...

ieda said...

budak2 kecik mmg tak boleh suka sgt esp waktu petang...magrib & malam...nanti masa tido mulalah jd macam2.