Penghidap Athma



Boleh plak Haziq ikut jejak mummy...penghidap athma plak

Ni semua berlaku hari Jumaat lepas lah....Khamis tu dah start selsema & batuk...Jumaat dah start mcm nak penat....risau gak..tapi boleh g kita g jalan-jalan sampai ke Sungai Buloh semua...tapi bila dah petang..dah start dah bunyi dada Haziq..

Memang langsung tak mau duduk..asyik nak nagis ajer..semua benda mummy buat tak kena..bagi susu pun tak nak..bila kita peluk..lagilah marah..mungkin rimas kot...yerlah..orang susah nak nafas kan....

Patutnya ada satu lagi open house...tapi kita tak g..sebab tak tahan tengok Haziq dah semput sangat dah...terus ajer balik Kajang..sampai rumah..mandikan Haziq...nak bagi tido dulu..tapi tak boleh..asyiklah menagis....dah la suara macam putus-putus ajer...yerlah ...tak cukup nafas kan katakan..

Last-last decide bawa g Az Zahra la...dalam 9++ terus g sana..sampai-sampai ajer..Nurse terus suruh g ambil gas dulu..coz nampak sangat tercungap-cungap Haziq nak bernafas

Tak macam selalu...kalau sebelum ni ..dari start ambil Neb sampai habis ...meraung satu hospital dengar...tapi kali ni baguslah...Nagis kejap ajer..dapat ajer gas terus dia...khayal..mungkin ker sebab daddy yg pegang?

Tapi legalah hati mummy coz Haziq tak nagis bila kena Neb kan? so cepat lah sikit redanya nanti..kalau asyik nagis..rugi ajer gas yg kita ambil tu....

Dah habis gas..doc check ..doc kata...ok...lug dah ok dari tadi...so Doc bagi ubat ajer untuk makan..tapi athma tu mungkin akan attack lagi Dr kata..so standby..kalau perlu bawa datang lagi..bawa cepat-cepat..dia suruh alert waktu malam / tengah malam / menjelang pagi...itu waktu-waktu yg senang kena attack tu..




Betul kata Doc tu....sampai ajer rumah ...terus bunyi semula dada Haziq..cepat-cepat mummy daddy bagi makan ubat..bagi rehat dulu....ubat batuk tu memang mengantuk sangat Dr kata..bukan apa..nak bagi Haziq rehat sikit

Dalam 5am..Haziq terjaga...sesak nafas kot...nagis..bagi susu tak nak..pujuk-pujuk tak nak....suara pun dah nak serak dah...asyik nagis ajer...

Mummy ajak daddy g sedut gas lagi...gegaslah kuar...sampai Az Zahra...terus sedut gas lagi...Doc kata memang macam tu..so lepas ni...cepat2 bagi ubat..jangan biarkan Haziq batuk or selsema...sebab nanti akan senang serang dengan athma...

Letih memang letih...nasib baik mummy daddy masih dalam cuti...kalau tak haru gak lah..dah la baru ambil cuti raya..nak sambung lagi cuti anak sakit.....masalah tu..

Ok..next time..kalau batuk atau selsema..Haziq kena cepat-cepat makan ubat tau sayang..kita ni penghidap athma memang agak susah sikit nak jaga..habuk...panas...hujan..sejuk...kucing...carpet..asap rokok...semua tu kalau boleh jauhkan....senang sangat kena serangan kalau benda-benda mcm kat atas tu kita tak elakkan..

Mummy doakan...semoga Haziq penat untuk seketika ajer...tak payahlah jadi macam mummy Haziq ni....enjin 2nd....tak tahan......semoga ALLAH lindungi Muhammad Haziq Irsyad





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

5 comments:

AngahSayang2314 said...

sian ngan haziq kena asma sabar ye kak zie yg penting kena beri tumpuan lebih pada dia..

Elyn said...

athma?? dulu adik aku pun pernah kene athma, tp masuk je umur 12 thn athma die hilang. dr kecik mak aku bwk berubat. sbb athma die tahap teruk gak. mntk2 haziq nyer athma pun leh hilang la......

mrs_zura said...

siannya..hrp2 x melarat ye haziq..habib plak ikut ibu dia..resdung:p

Mentari Muncul Lagi said...

kesian haziq tp aunty pun sama ada asthma huhhuhuh.. bertabahlah mmg seksa kalau asama ni dtg nak-nak kt budak kecik mmg kesian

Mrs Fingers said...

tk mintak doc provide inhaler + chamber ke kziela? senang in case emergency tkdak la kena lari pi spital selalu...harraz tkdak asma tp doc provide chamber tu utk cairkan kahak bila batuk + utk elak wheezing...