Activity raya pertama kami


Tahun ni kami beraya di Penang
Hari Sabtu 5am baru bertolak dari KL ke Penang..alhamdullillah..jalan x la jem mcm semalam tu..rata rata sampai 12-18jam nak sampai penang/kedah

Tapi mummy bantai tido ajer sepanjang perjalanan...

Yerlah...seharian x tidur..Jumaat tu kejap 1/2 day ajer..blk tu..terus kemas2 rumah..buat kuih raya sikit..then rushing kemas kemas  baju lagi..kemas barang2 anak lagi..huh..memang penat

Petang try plak buat kuih raya satu dua...

Memang tak tidur sampai 5am...dasyat sungguh kan?

Kali ni kami tukar kelainan..kami tidur umah maklong plak..kakak mummy yg sulong

Penuh satu rumah dia dengan kami adik beradik...

Kurang 2 beradik ajer yg x ada... mama ina dgn mak teh yg x balik kampung kali ni

Kembar dengan kakak

Pagi raya ... anak anak dah siap nak keluar beraya dah..

Tengok Hafiey tu...buat peace la konon2nya

Macam mana Irdina boleh terlepas ni? Mama papa kat Pahang..dia plak beraya kat Penang...

Rumah tok su

Aktiviti kami dipagi raya

Lepas balik solat raya, semua berkumpul dulu rumah arwah tok wan..(rumah toksu) lepas makan makan..aktiviti bersalam salaman...then terus bergambar.

Kekurangan kat situ..

Dulu mesti ada arwah tok wan kat tengah tengah...tersenyum nak tunggu anak cucu bersalam..tapi kini.... hurm
Kami with tok mi and nenek

Yang baju purple tu mak tok mummy (tok tiri) walaupun tok tiri..tapi masih tinggal dgn toksu...tok ni baik..pandai masak...

Yg baju hitam tu tok mi... yakni emak mummy :) my beloved mom.

Anak anak yg x bersedia nak bergambar plak..mcm2 aksi kat situ

We with my mom..

Naper tok mi mcm garang ajer kat situ..x senyum pun

Sian my mom..sekarang x berapa sihat sangat

hafiey mcm terpaksa buat peace ajer.. Harith sibuk nak suruh abang Haziq peace tapi abg Haziq sibuk nak makan kuih raya plak

Mummy with daddy

Mana songkok daddy ni??

Ok.. ni baru lengkap our small family...

Lepas bersalam salaman..kami ke kubur..

Memula ke kubur arwah tok wan & mak tok mummy dulu kat Permatang Pasir, tapi mummy x sempat nak snap pic sebab orang ramai dengan mummy terlebih emosional plak masa kat kubur

Rindu sangat dengan arwah tok & tok wan.. walaupun arwah tok dah meninggalkan mummy lebih kurang 26 thn yg lalu..tapi kasih sayangnya masih terasa..kehilanggannya masih terasa...oh..rindunya

Arwah tok wan baru 2 tahun meninggalkan kami..tahun lepas mummy balik Penang..so x sempat nak menziarahi puasaranya..rindunya dengan usikan arwah tok wan..

Mummy banyak tinggal dengan arwah tok wan masa kecik2 dulu..dah besar2 pun mummy manja dengan arwah tok wan..maklumlah cucu no. 2 dlm keluarga..

Anak anak 1st time dibawa ke tanah perkuburan..

Ni tanah perkuburan nenek sebelah abah

Tanah perkuburan ni memang untuk family2 ajer...

Sebelum bergerak balik dulu

Tengah hari...panas sungguh dah masa ni


Haziq si anak soleh mummy

Haziq dah mula memahami erti kehilangan..erti kematian..

Lepas ke kubur..kita beraya dulu sebelah family abah plak

Ni kat rumah mak ndak Chom..kat Sungai Dua..

Anak anak tahun ni memang pandai makan kuih raya..sebalang sekali makan.... angkat dengan balang2 plak tu..aduhai...malu la anak ...

Abang bersihkan seliper dulu lepas keluar dari tanah perkuburan

Pandai...

Pakcik dengan Harith..

Pakcik memang suka bergambar degan Harith...

Handsome katanya..

Tengok tu Harith..

Sebalang terus angkat turun bawah..


Ni perbincangan adik beradik

Abah dengan mak tam.. tok mi tukang dengaq aja

Beraya rumah tok njang plak kat Bukit Jelutong

Lepas habis beraya rumah tok ndak, tok long..kita beraya rumah toknjang plak..

Budak buak memang suka..kawasan lapang..senang diaorang nak main...
Tengok tu Harith..dok main mercun pop.

Haziq sekarang pun dah pandai nak ikut orang beraya rumah ke rumah

Seronok tengok dia..happy

Hafiey kepenatan

Terlentok tidur..

Masa tidur dah ke laut..sibuk nak main ajer lebih

Sian tengok Hafiey..panas..tapi mengantuk punya pasal..lena gak..

Nah...berbaris depa adik beradik ... tidur sambil layan tv..
Hafiey dah bangun..tapi orang lain masih tidur lagi..mood x berapa nak bagus kat situ.

Kat sini lama gak kita lepak2... g berjalan rumah saudara mara toknjang.. lepas tu lepak makan makan sementara tunggu tok su datang..

Lepas habis makan..lepas maghrib, kami bertolak ke Seberang Jaya plak rumah tok teh belah abah..siang tadi telephone x ada rumah..then dia call back suruh datang belah malam

Rumah terakhir kot untuk raya pertama ni..semua dah letih


***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

8 comments:

safurara said...

wahhhh hijau ye tahun ni.hehehe.kak,kubur tu mmg cm tu ke? mmg rata je eh?

Kakzakie said...

Paling seronok kalau hari raya kan anak-anak. Kalau mereka gembira kita pun senang hati:)

NzA said...

cantiknya gmbar raya...bertambah cntik dgn colour hijau sedondon.

εïзmummyHazaεïз said...

Hijau gitu... Selamat hari raya.. Hhihihi

Aty_Fared said...

menyerlah ngan warna hijau kan.. cantik gambar2 semua.. :) meriah raya ramai2 ni.. :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik warna tema akk..

sronok tgk sbb byk gmbr raya =)

::NureeN:: said...

org penang kerr...
nureen duduk jer png tp beraya blk kedah hihii
anak2 hepi kan bila raya
jumpe gang la katakan...

MummyKD's said...

wahh!!ijau! saye plan nak pakai kaler ijau ni lah tp x kesampaiann!!!sob!sob!sob!