Manja Vs Cool


Satu anak..satu ragam....tiga anak tiga ragam..kalau sepuluh anak? sepuluh ragam..

agaknyalah kan..dulu dulu masa emak kita jaga kita...tentut pening kepala kan? kalau belum ada anak...tentu kita tak tau macam mana peningnya kepala nak layan kerenah anak yg pelbagai..

Bukan merungut..tapi just nak meluahkan rasa...

 Twin mummy yg serba serbi tak sama..

Dari paras rupa...totally memang difference
Kulit pun difference...
suara pun difference..
perangai? lagilah difference

Muhammad Harith Iffat lebih cool berbanding dengan adik Hafiey Izzat
Harith Iffat lebih senang nak jaga berbanding Hafiey Izzat
Harith Iffat bila menagis lebih slow berbanding Hafiey Izzat
Harith Iffat lebih cool dari Hafiey Izzat
Harith Iffat lebih manja dengan daddy berbanding Hafiey Izzat


 Cuba tengok....Harith pakai baju yg mummy pakaikan petang semalam..manakala Hafiey Izzat dah bersalin baju...

Why?

Hafiey Izzat kalau kencing memang bocor...suka muntah susu....

Harith Iffat kencing x bocor & x ada muntah susu seperti Hafiey Izzat
 Dah 3 keping gambar..nampak tak perbezaan antara twin ni?

Masih sama.....abang Harith masih cool...adik tetap dengan mukanya yg cemek nak nagis...
padahal dua dua mummy letakkan atas tilam yg sama...tak ada bezanya

 Muka budak yg dok pulun nagis minta mummy angkat....Harith siap boleh senyum lagi tengok muka adik yg mencebek ajer dari atas sampai ke bawah.....

Agaknyalah kan..apalah yg Harith fikirkan tentang adiknya Hafiey Izzat kan?

 Adoilah Adik.....tolonglah jangan kerap sangat menagis..rimas abang Harith

Daddy selalu marah adik coz adik suka nagis....tapi mummy tak marah cuma kadang kadang agak tension bila tak boleh handle adik......daddy bukan marah apa..daddy rimas agaknya.....sebab nak kena handle 3 anak sekali gus..

Maklumlah..dulu abang Haziq tak macam adik...senang sangat nak jaga dia..tak ada nagis nagis mcm adik..tapi bila dah besar..dia punya nagis kalah adik....fuh! itu lah ragam anak anak kan?

Tapi sekarang ni abang Harith pun dah pandai ikut perangai adik Hafiey...

Menagis pun dah sama rentak...boleh buat telinga berdesing...sakit telinga..

Tido pun dah pandai nak tido bawah ketiak mummy...letakkan dalam buai nagis..

Menyusu pun nak direct macam adik Hafiey..botol dah pandai reject..

Tapi jangan takut sayang mummy...mummy tak salahkan anak anak mummy pun..itukan sikap baby..biasalah kan? nanti mesti mummy merindui saat saat macam ni lagi kan? maklumlah..mummy kena pencen utk mengandung & beranak kecik selama 4 tahun..lama tu.....

Kasih sayang mummy terthadap anak anak mummy sama rata..tak ada beza..tak ada yg terlebih sayang dan terkurang kasih sayang.....sama ajer...dalam satu rahim dan sakit yg sama mummy tanggung utk melahirkan anak anak mummy...

so kepada mereka mereka yg sentiasa ada di fikiran tentang perbezaan kasih sayang mummy....TOLONGLAH.... itu semua tak pernah ada dalam kamus mummy..anak anak mummy adalah nyawa mummy....kalau diri sendiri tak mampu nak berlaku adil kepada anak anak..jangan samakan mummy.....

Sedih bila fikirkan mcm tu....yerlah..mungkin itu yg terpaksa ditanggung oleh mana mana ibu yg mempunyai anak kembar...dikatakan pilih kasih..padahal kasih kita tetap sama pada anak  anak...






***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

2 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

ada twinnnnnnn!!comellah double H tuh...hehehe..suka blog yg stori mori pasal anak2 macam nih..macam2 ragam n keletah yg boleh disharekan..=D

mamalieyna said...

aduuuh cabaran tu time nak membesarkan anak serentak mcm ni...3 hero plak tu..takpe cabaran masa kecik2 ni kan..Insyaallah dh besar, mereka menyenangkan kita nantinya..Amin..