H1N1

Kalau dah Newspaper dlm negara tulis statement ini, maka wajarlah kita sedar atau menilai diri kita sendiriatau bahasa yang lebih baik...sudah teruklah tu...kalau sebelum ini, relax...masih terkawal,but today's new...different story:

"H1N1 Kini Di Tahap Tenat"- Utusan."

Malaysia hari ini mencatatkan tiga lagi kematian akibat virus H1N1 menjadikan jumlah kematian meningkat kepada 62 orang manakala sebanyak 283 kes baru dilaporkan di seluruh negara dengan jumlah kes terkumpul H1N1 meningkat kepada 3,857 kes.

WHO menganggarkan lima juta atau 20 peratus rakyat negara ini berisiko dijangkiti virus influenza A (H1N1) jika orang ramai tidak mengambil serius langkah pencegahan bagi menghalang penularan virus itu.

Statistik itu berdasarkan kajian terperinci WHO mengenai kesan penularan luar biasa H1N1 terhadap sesebuah negara jika ancaman virus tersebut tidak ditangani secara berkesan dan menyeluruh"...

Sedikit komentar dan pengalaman untuk saya kongsikan bersama kerana saya terlibat secara tidak langsung dalam 'mengkuarantin' sejumlah besar warga pesakit yg disyaki terlibat dalam H1N1 (undeclared place, time and situation)...for me, a very big question mark...why di negara kita mudah sangat menular penyakit ini???Pada hemah saya yg dangkal ini... kerana Rakyat Negara Kita majoritinya Hidup Secara Pengotor!


Saya berani bertaruh, anda pasti kurang bersetuju dengan statement membunuh ini...mari kita nilai persoalan-persoalan ini...

Soalan ini dengan Telus:

1. Berapa kali anda basuh tangan dalam sehari?
2. Ada berapakah langkah yg betul dalam mencuci tangan anda?
3. Apakah sebenarnya Wabak H1N1 ini dan nyatakan 3 sahaja kaedah bagaimana ia menular?

Kalau 3 jawapan simple ini tak dapat jawab dengan 'sempurna' 100%, alamatlah... susah mau cerita, kalau saya kata nanti, ada sahabat tak mengaku saya ini sahabat lagi...Diringkaskan Cerita...berdasarkan pengalaman saya yg tak seberapa ini dalam menghadapi wabak berkenaan (mohon betulkan atau tambahan Tuan-Tuann Doktor dalam SBM'ers)..tapi pada hemah saya, molek kalau dikongsikan bersama-sama semua;apa itu H1N1?
viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.


jangka hayat virus

oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati. maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.

apa yg perlu tahu

asal virus inisebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di mexico.virologi virus H1N1incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hariini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakitpesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

cara serangan

virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapanvirus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS)peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggisiapa yang berisiko1 orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemuk2 perempuan yg mengandung3 orang yg ada astmatic4 orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas simptom2day 1 rasa kurang sihat, tak bermayaday 2 selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)day 3 rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafasday 4 sakit dada yg teruk.........jumpa doktor dngan segera.......day 5 and above lung collapse @ koma

langkah2 kawalan

1 golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)
2 menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
3 elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'
4 jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
5 jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)
6 utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.
7 jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
8 jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.
9 tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.
10 vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada oktober dan hanya utk 'frontliner' shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.

utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan. tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbrake ini.

sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.

Amin Ya Rabbal Alamin...ini adalah sumber dr taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dr kem.kesihatan m'sia di pan pasific klia pada 01.08.2009

*copy from ayu****D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

No comments: