Raya lagi

Semalam Haziq teman mummy g beraya kat umah anti Linda....schoolmate dulu.....Haziq nak makan keropok...tp mummy x bagi.....sian Haziq...

lepas raya umah anti Linda....mummy bawa Haziq g umah nenek ammar plak..umah emak anti linda...kat situ gak...

so semalam...Haziq dapat 2 ampau dr anti Linda & atok ammar...syoknyer raya...!!

Nanti Haziq nak g raya lagi lah...best...dpt duit



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

HUKM

Mummy & Haziq + daddy x sihat...kami kena selsema+batuk+athma....tp Haziq x kena athma yer....Haziq cuma batuk + selsema ajer....

yang paling teruk kena of course la mummy.....sebab mummy ni sejarah athma since dr bb lagi....malam2 mummy x blh tido...tekak rasa kering sangat....batuk2 sampai muntah...x tahan sangat2...sampai mummy nagis sorang2...sebab batuk..masa ni teringat kat tok mummy ajer...sebab kalau sakit..tok mummy yg tolong urutkan mummy...sedihnyer...

so sebab mlm isnin x blh tido...mummy mc la...nak g check up kat HUKM..nak tgk naper batuk mummy x baik2 lagi since dr raya ke 4 tu...lama dah...selsema pun x kering2 lagi.....

sian kita kan...sampai2 ajer kat HUKM....daddy hantar kat ER ajer...lepas tu daddy g cari parking..bukan apa..tkt kalau kita ikut daddy cari parking...nak jalan g kat klinik tu jauh...lepas tu nanti kalau orang ramai...sure kena tunggu lagi..lambat ar...baik kita terus g register sementara daddy g cari parking....senang & cepat sikit....

mummy terus register kat triagle 1 tu..dia check mummy & Haziq sekali....tp kita x demam..lepas tu dia transfer kita ke triagle ke 2..kena tunggu tau nak jumpa nurse kat dlm tu..adalah la lebih kurang dlm 20minite baru dia panggil....Muhammad Haziq Irsyad....so mummy cepat2 bangun & terus g bilik tu....

dia tengok mummy atas bawah...atas bawah...apa yg pelik pun x tau....lepas tu tanya mummy..."dtg berdua ajer ker".....eh! mgkn dia pelik kot..dlm hospital dgn anak ajer...."x ar...dgn husband..dia g cari parking dulu..." baru muka dia ok sikit..pelik kot....nasib baik nurse yg attend kita tu baik & ramah tamah...

bukan main susah lagi nak check kalau ada Haziq bersama...tangan dia x senyap langsung...bila turn mummy...nurse terpaksa dukong Haziq..sebab Haziq asyik nak buka ajer alat kat tangan mummy....diam ajer bila orang dukong.....

lepas dah check semua...dia suruh kita g register & bayar dulu..baru jumpa doc...so dlm kepayahan yg amat..mummy bawa Haziq g register...satu hal plak..dia suruh mummy isi borang lagi..dulu dah pernah mai..nak kena isi lagi ker? dia kata..system down...alahai!

dah la sebelah pegang Haziq..sebelah lagi pegang handbeg...lecehlah....bawa gak Haziq kat meja menulis...letak Haziq sambil pegang tu dok isi form...tulisan lagi cantik tulisan Haziq..tp lantaklah....dah la daddy pun x sampai2 lagi..parking x dak plak...

mungkin kesian kot...sorang nurse dtg tanya....sorang ajer ke kak? aik! punya la ramai kat hospital tu..dia kata aku sorang??? hi hi hi

dia ambil Haziq sementara mummy nak isi form..tp mata mummy x lepas dr dok tgk dia..tkt dia bawa lari Haziq..mau gila mummy dibuatnya........

bila time nak bayar..mummy lak kena marah....dia kata naper x bawa GL daddy..lor..dah namapun emergency..mana nak cari GL...kan dulu dah pernah admit kat situ...taulah...mummy ni memang goment servant...lagi mau GL ka?? menyusahkan betul....

bila jumpa doc..dia x kasi ubat kat Haziq..dia kata bb bawah 2 thn x blh ambil sebarang ubat..bahaya..so mummy pun dia check dgn teliti..sebab ada history athma..dia tkt H1N1..tp alhamdullilah..x ada..ini perubahan cuaca kot...

punyalah ramah tamahnyer doc ni..pompuan tau..tp baik sangat...dia dok layan Haziq..dia kta Haziq dah umur setahun ..hihi ...lepas tu dia la bagi tips2 mcm2 kat mumy...tq's doc...baik sangat......daddy x sempat nak check sekali..sebab dah sampai waktu mummy nak ambil ubat..so g klinik swasta ajerlah ek...

balik umah...singgah umah oni.....atuk pegang haziq kejap..lepas tu mummy dah nak pengsan dah..ambil Haziq (sebagai alasan nak tido ni) bagi nenen..terus ZZZZZzzzzzzzzzzz

sedar2 daddy kejut suruh makan..lepas makan.....balik time............


Tenogk Haziq yg dok kacau mummy menulis..bila nak snap gambar..terus tgk cermin..pandai ek


***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

sama tak?

Ramai orang kata muka Haziq mcm muka atuk....

cuba tengok..sama tak?






***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Birthday Oni & Atuk

29.09.2009 adalah birthday oni......Atok pada 21.09.2009...so celebrate sekali la ...


kebetulan uncle cik nak beli kek utk oni..so daddy pun joint sekali....beli pizza....

kita sambut birthday oni awal sehari iaitu 28.09.09 (isnin) sebab selasa uncle cik ada hal....so lepas ambil daddy kat umah...mummy terus g umah oni....tp masa tu blm ada rancangan nak sambut birthday oni...kita lepak2 ajer dulu...sebab daddy ada hal kat Puchong dlm 9pm...

bila dah tau uncle cik nak buat..terus kita joint....kita g dulu puchong...settle kan hal daddy...lepas tu terus singgah kat Giant....cari hadiah utk oni...dpt lah fruit mixer..idaman hati oni....

lepas tu terus g umah oni semula..uncle cik dah sampai...so kita bagi hadiah dulu...suka oni dpt fruit mixer dr daddy and uncle cik bagi vas bunga & bunga sekali.....gelak besar lah oni...happy...

lepas tu kita pun makan....dah makan baliklah umah kita..sampai umah dah 11pm lebih..naik atas terus tido..


Oni tengah dok buka hadiah dr uncle cik

Hadiah dr daddy...x sempat balut pun

Atuk & oni ...pasangan bahagia nak potong kek sponser by uncle cik



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Orang kata apa?




orang tua2 kata....kalau budak dah pandai angkat kaki masuk mulut tanda apa???

boleh percaya ker cakap orang2 tua???

tp tengoklah Haziq ni....ini tanda ka? bukan kot kan?

tp dua tiga hari ni dia dah pandai tarik kaki bawa masuk mulut...ish! kotor lah Haziq...jijik tau

tapi mummy x takut pun...mummy tau lah....mummy dah siap2kan kubu pertahanan...harap2 kubu mummy tu kuat la melawan permainan Haziq ni.. hi hi...




NI muka tension..kena marah dgn daddy masuk kaki dlm mulut..tgk mummy plak snap gambar dia....

masih gigih nak masukkan gak...ni lepas balik dr HUKM ni

Aksi kat atas tu di rakam masa dlm kete ontheway nak balik umah lepas g HUKM.....walaupun x sihat....xtive nya bukan main lagi Haziq ni.....x tau kata nak dok senyap..tp bagus gak..tak lah mummy risau sangat




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Sabtu

Sabtu lepas seharian Haziq dok umah..dah petang baru mummy bawa Haziq kuar...kita g umah mama ina..mummy nak ambil pump....

balik kita singgah kat JJ Equine...daddy tingin nak makan Nandos...tp sayangnyer..kat situ x ada Nandos..so kita makan ajerlah Pizza.....

sebenarnya..mummy & daddy blm makan lunch lagi tau...masa makan Pizza tu dah dekat 6 lebih dah.....sekali dgn diner tu......

Tengoklah Haziq masa dok tunggu Pizza sampai...mcm2 aksi dia buat....x dok senyap langsung..jenuh daddy dok control...last2 mummy ambil ajer baby chair..dok senyap2 atas tu..tp x gak..kejap2 dia jerit..suruh angkat...x angkat..dia sengetkan badan...so daddy angkat..betulkan balik..dia gelak..lepas tu buat lagi...

lepas makan balik la....x larat nak dgr suara Haziq jerit2...mcm2 suara Haziq buat...tanda protes la tu....mengantuklah....




Tak senyap langsung











***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Basikal

Balik2 dr Penang...kan Haziq dikejutkan dengan berita rumah Haziq kena masuk pencuri...mummy x berani langsung nak masuk rumah tanpa peneman.... yg jadi mangsa adalah Haziqlah....

pampers basah..mummy salin dalam kereta...nak salin baju..beg plak kat belakang....daddy plak x ada...g report polis dgn uncle amy...so mummy biarkan Haziq x pakai baju...nasib baik cuaca panas.....

Haziq dah ngamuk2 ni..nak masuk rumah..tp mummy tkt plak...jadinya....tok wan bawa Haziq naik basikal Danish...mama ina....Haziq pinjam jap yer....

Ingatkan x boleh naik lagi..rupanya Haziq dah pandai duduk dah dlm tu....pandailah anak mummy...bukan main suka lagi dia naik basikal tu.....siap gelak2 lagi...hilang rasa mengantuk semua nyer.....

tp bila orang x tolak..mula la jerit2...kejap2 wan tolak..kejap2 mummy tolak..lepas tu anti nora plak.....lepas tu jerit nak susu...mcm2 lah perangai Haziq ni.....

Cuba tengok Haziq...budak bogel naik basikal







***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Raya kita

Masa raya kat Johor x byk jalan...ada satu hari ajer kita g jalan...
g melawat wan zura bersalin & g umah moyang2 Haziq ajer....1 hari ajer....

tp bila balik penang...memang x lekat rumahlah jawapnya..byk ajer xtvt berjalan telah berlangsung..tp ada gak mummy terlupa snap gambar....

mummy bawa Haziq g jumpa kawan2 mummy...tp mummy x snap gambar...geram Haziq dgn mummy...blh plak terlupa....

mummy g kat Guar Kepayang..jumpa anti ida..itu kakak angkat mummy masa kat Sek Teknik dulu.....anak anti ida dah 4 orang..kejap ajer Haziq g sana....sebab nak cepat kan..dpt gak la jumpa anti ida...

mlm hari Khamis..kita g umah anti Dina plak kat Bertam..cantik giler rumah anti Dina...mummy teruja....mcm nak beli ajer rumah kat sana....tp lupa lagi mummy nak snap gambar...anti Dina jamu kita makan roti jala & egg cramel.....sedap..mummy makan byk....maklumlah dah lapar...masa g umah anti Dina...kita naik keta dgn tok su...daddy x bawa keta...sebab tok su kata...g sebiji keta ajer....daddy & mummy x tau jalan nak g Bertam...so tok su la jadi pemandu pelancung.....

lepas g umah anti dina...kita g umah kawan tok su gee plak...cantik gak umah dia..kemas sangat...teruja lagi mummy..umah anti liana tu dekat ajer dgn umah anti dina...Habis satu rumah mummy pusing sambil bawa Haziq yg dah terlentok tido atas bahu mummy....

lepas balik dr rumah anti liana..terus balik rumah maklong...kita makan char keow taw..tp Haziq dah terlena dlm bilikk.....mgkn penat sangat kot ikut mummy g beraya...



ini sebelum g beraya...masih cantik lagi....belum kena peluh lagi....ini gambar kat rumah tok njang......

ini ajer gambar Haziq & family....yg lain2 mummy lupa nak snap & hilang...rugi kan?

lain kali jangan lupa ambil gambar byk2...tp masa tu Haziq dah besar....x sama mcm sekarang...mummy dah kehilangan masa yg amat bernilai...menyesal rasanya....









***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Makan-makan


Haziq dah 6 bulan tau...

so mummy dah start bagi Haziq makan since kat Johor lagi..mummy bagi Haziq bubur nasi dulu..pagi2 oni dah siapkan rebus nasi ....lepas tu wan nja plak tolong Haziq blend nasi...mummy tolong suapkan ajer....tp gambar masa Haziq makan bubur nasi kat Johor dah x ada...pencuri durjana dah curi lap top daddy..mummy plak dah delete gambar dlm camera....so x ada kenangan 1st time Haziq makan....

masa kat penang..umah maklong..mummy buatkan lagi bubur nasi utk Haziq...sedap tau..byk gak Haziq makan...sambil makan...kak arisya, kak elysa dok main2 dgn Haziq..so x terasa byk Haziq makan...bila dah kenyang..Haziq luah2kan nasi tu kuar dr mulut.....pandai tak Haziq??



Tengok lah gaya Haziq makan bubur nasi ni.....mcm2 aksi ada...mcm sedap sangat Haziq makan nasi kan?? selama ni Haziq asyik minum susu mummy ajer...baru sekarang ni Haziq dpt merasa bubur nasi.....

lepas ni boleh lah Haziq pelbagaikan makanan Haziq...sebab Haziq suka makan.....

ada ke patut...kazen Haziq nak bagi Haziq makan biskut raya...Haziq kan belum ada gigi....tapi Haziq kan teringin nak minum air ais...mummy x bagi...mummy x bagi Hazia makan or minum benda2 yg manis & masin....mummy kata belum tiba masanya lagi...sabar lagi .....

tak per..nanti kalau dah boleh makan...Haziq nak makan byk2 kan....sabar yer sayang...









***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Perjalanan ke Penang

Sepatutnya tahun ni kita beraya kat Johor ajer...tp atas permintaan tok mummy...kita telah bertolak ke Penang padai 23hb...

Bertolak seawal 6am...terus ke Sg Buloh..isi gas dulu...lepas tu singgah sekejap kat R&R utk mengisi perut yg kelaparan.....lepas tu teruskan perjalanan...

Sepanjang perjalan semua orang tido...kecuali daddy sorang..kalau daddy pun tido..alamatlah kita tak sampai kat penang...

Haziq dah besar...semakin nakal ...x mau dok diam dlm keta..ada ajer kejenya...x dpt menjerit2..siap guling2kan badan dlm keta lagi....x tahan mummy....dah la mummy dah start selsema...ini semua virus dr maksu la ni....

kita singgah kat perhentian Tapah....mummy mandikan Haziq..sebab Haziq sorang ajer blm mandi...sejuk sangat pagi tadi..sian plak nak mandikan ....so... masa bertolak tadi...Haziq sorang ajer blm mandi.....tapi x ada orang tau pun..sebab Haziq pakai baju dah handsome.....



Haziq suka bila tau mummy ank mandikan dia...siap gelak2 lagi dgn maksu...bila mummy buka baju..tengok tu....x malu betul anak teruna mummy ni

Ni masa berhenti kat toilet....sibuk jerit2 nak g kat daddy..nak drive la tu...suka bila dah dpt pegang stering

Kita x banyak berhenti masa balik penang...maklumlah..jalan clear ajer.....Daddy plak bila mummy ZZZzzz...pecutlah..tp bila mummy tanya...."naper keta bergoyang..laju ek?" terus ajer daddy kata "bukan laju pun...jln ni yg tak rata..." tp sampai penang awal bukan main ... 4 jam dah sampai umah nenek....x ke pelik? singgah banyak kali...tp 4 jam ajer dah sampai....

bayangkanlah....sampai kat ipoh tu....sekejap ajer...sedar2 dah lepas ipoh...x laju ke namanyer?

kalau ada saman nanti..siaplah daddy...dah lama keta tu nama mummy..sure kalau saman ekor..mummy yg kena...nanti siaplah daddy..mummy ekorkan daddy plak....



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Rumahku D pecah masuk

Sambungan cerita rumahku dipecah masuk lagi...

Sejak kes ni mummy dah tkt nak bergerak...even dlm rumah sendiri...
terasa seolah2 mcm ada orang dok peratikan mummy ajer
padahal itu hanya perasaan ajer......entah bila la perasaan tu akan hilang kan

Rumah pun kemas2 gitu ajer...x betul2 kemas lagi
rasa fobia ajer nak kemas rumah...tkt pencuri tu menyorok dlm almari ker
dlm rak kasut ker..dlm bilik ker..bilik air ke..
seram betul

mlm2 tido pun x lena...
terasa mcm terdegar2 ajer bunyi orang nak masuk.....
Haziq pun dok x sihat...mlm ada nagis2...lega sikit
sekurang2nya kalau ada orang nak masuk rumah....dia tkt sikit..
tau tuan rumah x tido lagi..so x berani lah dia nak masuk kot ...

agaknyer la..

bila la mummy nak berani balik mcm sebelum ni????
duit hilang boleh dicari...semangat hilang mcm mana?





Gambaran keadaan rumahku yg telah diselongkar.....habis berselerak

Ni la keadaannyer



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

D'pagi raya

Gambar haziq irsyad pd pg raya. Tengah dok test bju melayu. Comel x?

Utk rya thn ni haziq ada 3 pasang bju melayu. Kuning, gangsa n merah




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Batuk

Haziq irsyad batuk

ni semua gara2 masa blk penang la ni. Maksu selsema, jangkit plak dgn mumy. Haziq plak x mau dgn org lain, jangkit plak dgn haziq. Sian haziq

batuk dari hari rabu lg. Ni semakin truk, ada bunyi kahak lg. Sian sgt haziq bla btk, nak muntah2 lg.

Jap g klinik bka nak bw haziq g klinik. X sanggup nak tgk haziq batuk. Haziq pun rimas bla btk2.

Live dr atas katil, haziq sambung tdo blk. Td terjaga sbb batuk



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

6 bulan

22.9.09 genapla 6 bulan umur haziq. Syukur alhamdullilah. Haziq membesar dgn sihat n cerdik

skg haziq dah blh start mkn bubur n asi. Hari 2 oni dah buatkan utk haziq. Sdap haziq makan. Selera sungguh. Esoknya mumy buat puri apple, tp haziq kurang suka

haziq dah pandai memilih org, yg jarang tgk, dia x mau, dia nak org yg dukΓΆg dia 2 org yg haziq kenai aja. Kalau x jerit2 dia cr mumy

dah pandai mengarah org. Kalau x ikut, siap jerit2 lg. Wahp! Memang dah pandai sgt. Pemimpinla la katakan.

Dah pandai tpuk tgn, menyembang, minta angkat. Best sgt tgk perkembangan haziq. Syukur, Allah kurniakan anak yg comel dan sihat seperti haziq. Alhamdullilah



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

rumahku kena pecah 2

Daddy trus call polis, lpur tentang umah kta. Uncle amy dtg tmankan daddy. Anti nora dtg tmankan mummy

menurut neigbour kta, dlm 1jam yg lpas, dia ada npk 1 bji wira kelabu, park dkt simpang, enjin buka tp x dak org. Dia syak mgkn kereta 2. Tp dia x ambil plat no plak

polis peronda dtg buat pengesahan rumah kta. Buat estimate brapa kerugian kta, lpas 2 suruh daddy g report balai.

Daddy blk dgn csi. Tp mlang sungguh, ada kesan tanggan, tp dia bersarung tangan, x dpt cap jari dia. X blh nak buat apa. Raya sakan la dia.

Sayang sgt lap top daddy, semua gmbr haziq dr kck smp skg ada kat dlm 2. Gmbr kta rya kat johor pun ada dlm 2. Mumy dah delete dlm camera. Skg dah x ada kenangan di pagi raya

polis suruh kta tkar semua mangga, cr extra key lg utk melambatkan keje2 org yg x ada hati perut ni. Lpas 2 kalau nak g mana2, trus inporm balai. Kalau nmpk keta yg lain mcm trus call peronda. Itu yg penting sgt.

Mlm ni tok daddy tmankan kta tdo. Semangat mumy dgn daddy dah hlang. Mlm td pun rmai dtg umah kta. Dtg tgk mcm mana keadaan umah kta.

Semoga org jahat 2 terbuka hati pulangkan brg2 yg dia ambil, duit 2 x pa la. Buat g bli gula2, lap top pulangkan la blk, sian daddy nanti nak p kursus x ada lap top

semoga org jahat 2 insafla. Kalau x insaf gak, mumy sumpah dia jd org batu



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

rumahku di pecah masuk

Blk aja dr penang sungguh membuatkan jantung mummy mcm nak jatuh, sungguh x disangka kan

kta smp kl around 1pm, lpas htr maksu blk, kta smpt singgah econsave, daddy nak bli mknan tkus. Hati mmg mcm dah x best tp relax gak dlu.

Bla daddy buka aja main gate, daddy trus tgk mummy, mummy ingatkan daddy main2. Daddy suruh kta stay dlu kat keta sementara daddy g check dlm umah.

Tiba2 daddy dtg, kta umah kta kna pcah msk. Alamak! Berderau darah mumy. Tkt n terkejut. Daddy trus park kat luar, g check p2 blkg plak. Kna ptg gak pagar kta, tp x tau msk dr mana.

Mumy trus call tok daddy inform pasal bda ni. Minta wan dtg tmankan kta. Amat2 terkejut & takut



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Gatai

Hari ni mummy kena serangan misteri.....

habis satu2 badan mummy gatai2....dah naik mcm ruam besar2 kat tangan dan badan mummy.....gatainya

Duit Raya

Haziq dah berjaya dapat duit raya pertama tahun ni.....bos mummy bagi...RM50 tu...blh masuk bank ni..

daddy pun dapat dari kawan2 kat opis...dah dapat 2 keping envelop duit raya...tak tau amount berapa....nanti hari ni...x tau dpt lagi ke tak

"kawan2 daddy jangan lupa kirimkan duit raya utk Haziq Irsyad yer.....ini thn pertama Haziq beraya tau...."

tak sabar2nya nak raya...nak tengok Haziq Irsyad pakai baju melayu..mesti handsome mcm daddy gak kan? lepas tu boleh bergambar byk2..sampai nak termuntah camera tu dgn gambar kita ajer....





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Hujan

Petang semalam mummy balik keje dalam kebasahan.....Bertolak dari opis x hujan lagi...sampai ajer area Phoenix...mak ai! lebatnya......

keadaan memaksa mummy utk berhenti di tepi highway....berhenti utk menyelamatkan beg pump mummy...yg lain x per lagi...beg pump adalah nyawa mummy....kalau apa2 terjadi pada beg pump.....akan terganggulah pengeluaran susu Haziq and bekalan utk Haziq juga akan terjejas...

Sampai rumah dah daddy terus sambut dengan tuala...mandi2 ..simpan terus susu Haziq....kuar g umah oni....hari ni kita dah janji dgn tok mummy & tok daddy nak berbuka kat luar....hujan masih renyai2 ...tapi redah ajer....

sampai umah oni....dah dekat sangat waktu berbuka..cuaca pun masih hujan..berbuka dulu la umah oni...oni masak mee kuah...makan serba sikit....

Haziq suka sangat bila nampak daddy..selalu mummy ajer yg dtg ambil dia....lepas tu terus g ambil tok mummy & tok daddy...terus ke Red Island Cafe dekat Permaisuri....

Haziq good boy masa makan kan? sebab mulut dah disumbat ..... mummy terpaksa tunggu daddy habis makan ...baru mummy boleh makan.....

lepas tu kita terus balik..mummy lupa nak snap gambar....sebab terlalu sejuk..asyik kena hujan ajer.....
***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

xtivenyer

Ni masa kita dlm perjalanan dari umah tok mummy ke rumah oni....

dah handsome2 dah pakai topi...Haziq g tarik..mainan g campak kat bawah...x mau main..topi kat atas kepala tu gak yg menarik perhatian Haziq...

mula2 main2 ok ajer mummy tgk..sambil tarik2....mulut membebel ajer...x tau la apa yg dikatakan....

bila mummy pusing ajer...tgk2 muka dah hilang....aik! mana g muka Haziq yg cute ni....rupa2nya dah ada dlm topi tu...pandainya tangan dok tarik2 ek....mgkn nak buka kot....

mummy biarkan ajer..nak tgk akal Haziq..pandai nak buka sendiri...tp x lepas....tak nagis plak tu...cuma bunyi ajer mcm orang susah nak napas...siannyer anak mummy....

mummy tarik naik atas ajer topi tu..kuarlah muka Haziq yg cute miute tu....terus tersengih2 kat mummy...mungkin nak say thank's kot..tu yg sengih2...

Lain kali jangan buat lagi tau...tkt nanti mummy x perasan or x ada orang kat sekeliling Haziq..sapa nak tolong...Nauzubbillah...minta dijauhkan....

Haziq sekarang ni memang xblh tinggal sorang...bahaya...walaupun masih kecik..ada ajer akalnya....mcm2 benda boleh dijadikan mainanya.....cukup merisaukan mummy




Masam ajer muka dia....terperangkap tadi ek
***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Petronas

Perjalanan dari umah oni ke Kajang amat menyeronokkan....langsung Haziq x nagis....

Tapi naper masa nak g umah tok mummy Haziq nagis? Haziq sedih ek...kena tinggal daddy? sebab daddy x ikut ek? maklumlah..kalau kemana-mana selalunya kita 3 beranak..x pernah pisah2 melainkan kalau mummy or daddy keje ajer....

sepanjang perjalanan Haziq asyik jerit2 and nagis..mummy boleh bertahan lagi...tp bila sampai ajer kat BTHO...argh! x tahan...meleleh2 air mata mummy tengok Haziq nagis..last2 mummy berhenti kat petronas BTHO....ambil Haziq...baru Haziq senyap

Mungkin Haziq takut gelap kot..tu yg nagis..kalau balik waktu siang..ok ajer...x nagis pun...kalau ngantuk..ada bunyi muzik sikit2 dr mulut comel Haziq...lepas tu lelap....

TP bila mlm...ya Allah...x tau nak kata apa....x terkejar dek akal mummy...

Call tok daddy..suruh dtg ambil kita kat Petronas...maksu hantar.....so tok daddy balik naik motor...maksu tolong pegang Haziq waktu mummy drive....kejap ajer diamnyer...lepas tu jerit balik...kali ni lagi teruk....

mgkn Haziq x mau kat maksu kot...nak suruh mummy dukong gak...tp mummy x blh pegang Haziq...mummy nak drive....maksu x biasa bawa keta kita...tkt nanti bahaya plak..so mummy terpaksa berperang dgn perasaan sendiri sambil mendengar tangisan Haziq yg amat memilukan hati seorang ibu...

Akhirnya sampai gak umah tok mummy dgn selamat....terus mummy berhenti keta..tok daddy yg tlg parking kan...sebab Haziq dah teresak2 sedih nak g kat mummy....

masuk umah ajer..terus diam..memanglah Haziq ni anak manja


Tengoklah Haziq sekarang...dah pandai nak capai barang..apa ajer yg dia kenan...sedaya usaha dia nak capai.....pandai la sekarang yer baby...

sementara nak tunggu tok daddy dgn maksu sampai..kita lepak jap dlm mesra shop tu...ada air cond..nyaman & tenang ajer....

mummy bawa Haziq pusing2 dlm shop tu....pandai tangan Haziq nak capai keropok..mcm lah Haziq dah boleh makan...blm lagi sayang....pegang2 ajer boleh..makan? x boleh..x boleh..

nasib baik dlm kedai mesra Haziq baik...diam ajer....yerlah...dok atas sapa????




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Penawar Dukaku

1509099 daddy kena bertugas mlm..so Haziq dan mummy akan tido umah tok mummy...lepas ajer balik dr keje..mummy terus ambil Haziq umah oni...balik terus umah kita....berbuka...dok kejap dgn daddy...lepas tu kita terus ke umah tok mummy....

Haziq kena jumpa daddy dulu b4 g umah tok mummy....tkt nanti Haziq nagis rindu kat daddy..sian Haziq..mlm ni tido ajer dgn mummy....daddy tido kat opis....keje..nak cari duit utk Haziq Irsyad....Haziq Irsyad kan makim membesar.......

Nasib baik sepanjang kita balik tu Haziq Irsyad x nagis....main ajer dlm car seat....mummy yg penat sangat2 waktu keje pun terhibur dgn telatah Haziq Irsyad...mulut x henti2 dok mengomel...apa yg dikatakan...sepatah pun mummy x faham




Tengoklah Haziq...main2 dengan safe belt dia...lepas tu tengok mummy senyum2... apalah yg Haziq dok pk tu kan? bagi mainan x mau main...belt gak yg Haziq minat....suka ek dgn belt ? esok kalau dah besaq...jangan lupa pakai safety belt setiap kali naik keta yg sayang....

cuba tengok Haziq senyum...sebiji muka mummy kan???? tapi versi boy la .....























***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Lepas



Hampir 1 jam dah berposing dgn baju melayu ...Haziq di paksa rela utk menanggalkan segala2nya....dibiarkan pakai CD ajer....hahaha...nakalnyer wan njang yer....dera anak mummy....

Nagis2 Haziq sebab kena buka baju melayu..suka kot pakai baju melayu....

untuk pujuk Haziq...mummy & daddy bawa Haziq kuar..jlan2 kat koridor tu dlu..sambil2 kita snap lah sekeping dua gambar dengan anti ira.....suka anti ira dukong Haziq...habis dikerjakan oleh orang2 seperti anti ira.....

mula2 dtg....sedap ajer bau bedak bb...bila balik time...macam2 bau ada..mcm2 perfume pun lekat kat bdn haziq...bukan takat pipi..kepala pun jadi mangsa ciuman daripada anti2 & wan2 yang ada.....

raya nanti..habislah haziq kena gomai....


Haziq dengan mummy....tengok tu...gelak pun malu-malu

Sana tak muka kami???

Haziq dgn anti ira


Mula2 ni..malulah..anak dara cium dia...



Like daddy...like son la...pemalu la kononya




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Baju Raya


Setakat ni baju raya utk Haziq Irsyad dah habis shoping...tak taulah kalau last2 minute nanti mummy rasa nak tambah lagi........tapi stokin belim beli...

ni antara baju haziq yg mummy kumpul nak basuh dulu...sebelum basuh harus bergambar yer.....nampaknyer..hilanglah seri raya Haziq..mummy Haziq tak sabar2 nak publishkan...

Tapi baju melayu....? masih rapi dlm camera yer


Antara baju2 yg telah dibeli



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Terbaru




Perkembangan terbaru Muhammad Haziq Irsyad.....dah pandai dok dalam walker & bergerak secara sendiri....ke depan..ke belakang..ke kiri dan ke kanan....x perlukan bantuan orang dah kecuali kalau dia tersangkut ajer....

Dah pandai tau kalau orang marah.....dia akan mencemik...kalau masih lagi mengusik..terus menangis...tersedu-sedu sampai kuar air mata...sedih bebenor agaknyer....

Dah pandai alihkan barang dari tangan kanan ke tangan kiri....good boy...

Dah pandai pilih...nak dok atas mummy or daddy....kalau mummy marah..pilih daddy utk melepaskan manjanya......

Dah pandai takut kalau daddy tinggi suara......"Haziqqq" ..terus diam dari nagis..... hi hi hi...

* rasa mcm x sabar2 nak tunggu 220909.......






***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Test


Semalam Haziq g umah wan njang....baju melayu Haziq dah siap.....

Bila Haziq sampai..semua dah siap tunggu Haziq depan pintu..siap pegang lagi baju melayu Haziq...ramai sangat peminat Haziq dok tunggu Haziq...Haziq tercengang2 tengok peminat Haziq tu....

X sempat nak masuk rumah lagi...dioarang dah pakaikan Haziq baju melayu..siap gelak2 lagi...mgkn diaorang suka kot tengok Haziq pakai baju melayu tu....comeilah...kata mummy...

semalam sejarah dlm hidup Haziq....1st time Haziq pakai baju melayu...lengkap dgn songkok & samping tau....cantik wan njang jahitkan baju Melayu Haziq...songkok Haziq pun ngam2 dgn kepala Haziq...Sampin tu..Wan Njgan adjust sikit...sebab Haziq kecik sangat lagi....

lepas dah siap...Haziq persis model.....semua orang sibuk nak ambil gambar Haziq yg cute ni....sana sini ada lampu camera...x cukup camera..hp pun diaorang guna...best gak ek..sekali sekala jadi artis.....baru Haziq tau rasa dia macam mana......

Banyak sunggu gambar yg diaorang capture....tapi daddy x lepas bagi masuk blog...daddy kata...nanti hilang seri baju raya tu ....so mummy kena sabarlah dulu..tunggu sehingga hari raya baru publish...menghormati permintaan daddy Haziq...

jeles tgk Haziq bergaya semalam...balik rumah..mummy plak try baju nikah dulu....baju melayu Haziq tu sedondon dgn baju nikah mummy tau....argh!....seperti x percaya.....longgar.. mummy boleh pakai baju tu semula....yeah! yeah! dah selamat.......

nantikan kemunculan Haziq & family di Hari Raya Pertama & Kedua nanti yer....




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Baju Raya



Tahun kan thn pertama Haziq raya...so mummy & daddy dah prepare segala keperluan raya untuk Haziq....

Mummy dah belikan baju utk Haziq...setakat ni ada 2 pasang baju melayu (coming soon ada 1 lai lagi..tengah prepare) ada 4 lai baju kemeja, 8 lai t-shirt....4 lai jeans and 2 ledgin..... 2 pasang kasut......1 topi...1 songkok...1 sampin....stokin ajer blm ada lagi ....

Bestnya...Haziq x sabar2 nak sambut raya ni....ada lagi beberapa hari ajer lagi nak raya....jangan lupa bagi duit raya kat Haziq yer...ini pirst time nak collect duit raya...biasanya mummy yg bagi duit raya kat anak2 orang kan...kali ni ....anak mummy plak nak collect duit raya....




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Suspense



Hari yg sungguh penuh dengan kejadian yg amat suspense

Biasanya mummy tido mesti nak peluk Haziq...Kepala Haziq mesti atas lengan mummy..kalau x, Haziq memang x blh tido.....

Tapi mummy nak ajar Haziq tido tanpa lengan mummy....senang sikit kalau apa2 jadi....x susahkan daddy nak jaga Haziq....

Bila dah betul2 lena..mummy angkat kepala Haziq letak atas tilam ajer..tanpa beralaskan bantal..sebab Haziq x suka tido atas bantal....mummy pun turut terlelap dengan Haziq...

Dalam 1 lebih mcm tu ..mummy terasa nak peluk bantal kecik mummy ni...tpi puas mummy cari2...dak dak..berdebar2 rasa hati mummy..mana p pulak si kenit ni....

Mummy bangun2..tengok2 Haziq dah sampai aras pinggang mummy dah..mengelongsor tido ker??? Aik! bahaya ni....dah buas dah tido dah si cilik ni...mummy angkat Haziq perlahan2...tkt tersedar..nagis plak pagi2 ni....

so letak elok2 kat tempat Haziq beralaskan lengan mummy semula....mummy sambung balik Zzz.....

400am bangun utk masak sahur...so bagus utk hari ni..x jaga sewaktu makan sahur...bila dah settle segala keje mummy..mummy pun nak sambung tido...tpi Haziq plak dah terjaga...arh!! layan dulu....

sampai 530am x tido2 lagi..mummy minta daddy tolong jagakan Haziq..mummy nak tido kejap...daddy diam ajer..mgkn tanda setuju kot..so mummy pusing belakang..terus Zzz....

tiba2....ada suara halus..bunyinya seakan-akan kelemasan...eh! eh! apa tu..mummy pun pusing tgk daddy...x nampak Haziq..daddy pun dah pusing ke belakang...
cari2 Haziq....tengok2 kaki ajer ada kat tempat kepala....mana Haziq????

Rupa2nya Haziq terperangkat dlm confeter....Argh!..terus terduduk mummy atas katil..terkejut beruk (nasib baik blm jadi beruk).....rasa mcm terhenti jantung mummy..

Lemas ke anak aku...? apa dah jadi dgn Haziq ni????

Terus mummy tarik selimut tu...angkat Haziq...boleh plak Haziq tersengih2 kat mummy...ish! budak bertuah ni..agaknya tadi dia main2 dgn selimut kot...sampai x sedar dia dah terperangkap kat situ.....

Memang boleh buat mummy putus nyawalah dengan perangai Haziq sekarang ni....daddy plak? ish! x blh nak tinggallah Haziq.....takut mummy dibuatnya.....mungkin daddy letih puasa kot....tapi rasanya mummy lagi letih...

seharian Haziq kat mummy ajer..x mau langsung dok bawah...boleh patah pinggang mummy ni...

Lain kali Haziq jangan buat lagi yer...kalau tak..senang2 ajer mummy kena serangan jantung....bahaya.....nanti Haziq x dak mummy lagi..sapa nak jaga Haziq???




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Sabtu


Petang lepas daddy dah jalankan misi dia...kita terus kuar g pasar ramadhan...kita g kat kajang perdana ajer..dekat & boleh jumpa antie nora kita...

mummy x tau dah nak makan apa sekarang ni..mcm semua dah x ada menariknya lagi....ish..jemu betullah...nak masak...x larat..Haziq memang sehari suntuk x mau dok kat bawah...

la ni Haziq memang dah panjang akai...dia tau mummy & daddy cuti..dia buat perangai x mau langsung dok bawah..asyik nak dukong ajer...sampaikan mummy x blh langsung nak buat keje..nak basuh baju pun kena kendung Haziq..kalau x ..satu taman boleh dgr suara Haziq yg nyaring tu...

so masa g kat Pasar ramadhan tu...dlm perjalanan Haziq dah terlentok...mgkn penat sangat dah kot..kat umah langsung x mau tido...asyik syok dok dera mummy ajer..nak suruh mummy dukong...x bagi can langsung mummy nak relax.....

nasib baik daddy baik hati..tolong dukongkan Haziq sepanjang mummy dok mencari makanan...kita beli murtabak daging 3 keping, beli mini roti john 1 specail & 1 biasa punya...anti nora bagi kita kek 2 jenis...dah cukup...

tiba2 mummy rasa mcm nak g giant kat belakang tu...mcm nak cari air plak..kat situ air dia x menarik langsung...so terus ke Giant...

mummy plak lupa nak ambil bakul..so terpaksalah angkut barang2..bila daddy dah ambil bakul..mummy dah siap hantar ke kaunter...tumpang sat na..x larat nak bawa...letih..akak puasa x tinggal lagi..senyum ajer kaunter tu.....

so nak balik pun satu hal lagi..jln jem...muka daddy dah semanis2 buah mangga dah..yerlah..nak kejar waktu berbuka...dengan jalan jem lagi..tension ajer mummy dgn nak layan kerenah Haziq yg x tau pasal apa..asyik nak merengek ajer.....rasa mcm nak terjun ajer dr kereta...tapi mummy masih muda lagi..x puas nak hidup lagi..Haziq pun kecik lagi...mummy pun sayang daddy lagi...so x jadilah... hi hi hi...

ni semua sebab badan dah lembik..penat yg amat2 sangat..semua benda jd meraban x tentu hala..apa daaa...

sampai umah pun blm azan..buat gabra ajer..dan lagi kuar2kan makanan..lepas tu terus dgr azan....cargas ajer tuju dulu air....selamat dah berbuka utk hari ni....




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Xtvt mencari langsir



Hari ni hari sabtu......


Mummy x ada plan utk kuar berjalan....mgkn kalau kuar pun kita akan g ke pasar ramadhan ajer kot...

tiba2 maksu call mummy...nak dtg umah..tok mummy nak dtg jalan2...so lagi terbantut rancangan kita nak kuar cari lampu..

hari ni daddy nak try tukar heater punya adjustment tu...nak tukar lampu...tp kena la kita tunggu maksu dgn tok mummy dtg dulu....kalau x ..nanti diaorang x blh masuk umah kita plak....

bila dah sampai...mummy, daddy dgn Haziq minta izin utk kuar..kita kuar utk cari cat dgn lampu.....

jalan kat Kajang teramatlah jem sangat...so x dpt nak beli cat kat kajang..kita terus ke mahkota cheras..dulu mummy penah beli cat kat situ..kat rumah lama kita dulu tu....

bila dah dpt barang yg daddy nak cari..mummy terpandang satu boat sale utk langsir...tanpa segan silu mummy meluru terus ke kedai tu..maklumlah ..Haziq daddy yg dukong... laju ajer mummy jln...

ingat nak cari yg murah2 ajerlah...sbb memeng x ada budget utk buat langsir..maklumlah last minute baru nak buat preparation...

puaslah bangla tu dok cari slinding door utk mummy..x dak satu pun yg mummy berkenan...terus masuk dlm kedai...nak tengok kain yg ada....

Wah!...boleh tahan gak ...cantik...terpaut....terus discuss....rancangnyer nak ambil night curtain ajer...tp bila dia tunjuk yg day curtain plak..mummy dah jadi serba tak kena...daddy ok ajer..yerlah...mummy yg kenan..sendiri mau ingatlah..

belek punya belek..pilih punya pilih..dptlah kat mummy...sepasang langsir baru utk raya..cadangnya nak jahit sendiri..tp dia offer diaorang boleh jahitkan dengan charge RM50 ajer..ok lah kan...senang keje mummy...x payah nak gunting & jahit lagi..

esok langsir baru kita siap...dah boleh terus gantung...x perlu nak pasang penyangkut ke apa ke lagi...betul2 senangkan keje mummy ni...

Haziq memang suka kat situ...sbb dia sentiasa atas dokongan mummy ajer...mata ke kiri kejap..ke kanan kejap..mgkn tertarik dgn langsir2 yg ada kat situ kot...cantikkan....

ok..next year..haruslah ada perancangan yg rapi utk menyambut raya..baru puas hati kan....



Tengoklah Haziq...serius ajer mukanya

Tengoklah Haziq....seirus ajer dia...mgkn dok pk...apalah mummy dok buat ni..kejap nak yg itu..kejap nak yg ini...lepas tu tukar lagi..pening2 Haziq nak layan....

patutlah daddy selalu x nak masuk campur...macam2 ragam rupanya mummy Haziq ni...kejap kata ok..kejap kata tak ok..lepas tu..minta pendapat orang...orang kata x tau...nak marah....

mummy bukan apa Haziq..mummy penat posa & dukong Haziq..jadi x karuan semua benda...yg penting mummy dah dapat apa yg mummy nak......


***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Berbuka puasa


Hari ni Haziq berbuka puasa kat luar...kat Red Island Cafe...

daddy bawah atok, oni, uncle cik & pak ngah sekali....

waktu diaorang makan...Haziq tido......

yer ar...masa kat umah oni...Haziq tak tido...sebab Haziq syok main2 kat sana....bila dah petang..Haziq penatlah...

mummy bagi Haziq nenen dlm keta....dlm keta gak la Haziq lena...mummy angkat Haziq atas stroller pun Haziq tak sedar.....sedap tido......

tapi mummy x snap gambar pun........





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Dating

Malam ni mummy ada dating
***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Lambat



Hari ni mummy lambat masuk opis.....


Lambat hari ni mummy punch card.......ini semua gara2 Haziq menagis mlm tadi....x blh tido...tak tau pasai apa.....mgkn megigau kot.....mummy tengah sedap2 dok tidoq...tiba2 Haziq nagis....pujuk2 pun x mau gak...bagi nenen pun tolak..siap lonjak2 lagi kepala dia...

last2 suruh daddy yg jaga...daddy dukong baru senyap....tu pun kena bawa pusing bilik....bila nak letak bawah ajer...nagis lagi..mcm x mau kat mummy....sian mummy....

dah puas kena kelek dgn daddy...baru mummy bagi nenen..baru tidoq....

bila mummy bangun sahur....Haziq jerit lagi....terpaksalah daddy jaga kejap sementara mummy masak....so bila makan...terpaksalah mummy berkepit dgn Haziq....

Tangan tu x tau dok diam...sama naik dgn mummy...sibuk dok capai benda dlm pinggan...bagi plastik bo layan..bagi menan pun bo layan..nak makan kot...sabaq la sikit...lagi seminggu lebih ajer lagi.....lepas ni...boleh ajer makan......

bila dah habis makan..naik la tidoq....Haziq plak tak mau tidoq..dok kacau mummy dgn daddy plak...bila dah terlena...ha boleh terlajak lah jawap dia...

sian daddy...kena teman mummy g ambil ubat kejap kat hospital.....kalau sorang2 mana boleh nak handle...nak drive lagi...nak jaga Haziq lagi...angin Haziq bukan boleh kira...boleh mai menyerang bila2 masa ajer...di mana jua...x kira masa....





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Hujan Renyai




Pagi tadi hujan renyai2 bila kita dah sampai kat umah oni...so mummy tunggu oni dtg kat keta bawa payung...tp oni bz dengan menyiram pokok bunga dia...so dia x perasan hari dah renyai2...

selalunya kalau dah nampak keta mummy..oni terus dtg...tapi hari x ada plak..so mummy kena bawa Haziq sendiri la....nak kuarkan payung mcm susah ajer..payung tu lebih besar dari Haziq...x mampu mummy nak bawa...so ternampak tudung tok mummy.....mmmm

terus mummy ambil dan pakaikan utk Haziq...tujuannya hanyalah utk melindungi kepala Haziq dari terkena air hujan sahaja.....tp cute plak mummy tengok.......

oni nampak ajer terus tergelak besar....comeinya oni kata.....

oni masuk rumah suruh atuk tengok plak...atuk senyum ajer..tp x kasi pakai lama2...atuk kata..Haziq baby boy...tak mau pakai tudung...tkt nanti jadi mcm p****n....alamak!!!

terus mummy buka lepas snap 2 keping gambar.....minta dijauhkan yer...niat mummy nak lindungi anak mummy ajer...x ada niat lain pun...Haziq lagi cute sebagai bb boy kan sayang???




Masam ajer muka dia....I'am boy la mummy...not gurl....


sekarang ni Haziq dah pandai nak ikut mummy...cebik ajer muka dia bila oni ambil....

bila nampak mummy pegang motor..lagi sedih muka dia..nak ikut agaknya....tunggulah sikit hari lagi....dah pandai nak ikut..sure susah mummy nak g keje....bestnya.....

tak per sayang...petang nanti mummy balik yer...mummy bagi hadiah best kat Haziq...Haziq dok dulu dgn oni....oni kan sayang sangat kat Haziq.....so Haziq kena jadi good boy....








***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Berbuka



Semalam 080909....


Haziq, mummy & daddy berbuka puasa kat umah oni...oni masak bihun singapore & puding roti....

mummy suka makan puding roti oni....sedap.....x cukup....

mummy & daddy beli roti john & air buah ajer semalam...x ada yg menarik perhatian la sekarang ni..dah jemu mata memandang....

sebelum mummy berbuka puasa...mummy bagi Haziq berbuka dulu..lama tau Haziq berbuka...lepas Haziq dah kenyang..baru mummy berbuka puasa bersama oni,daddy & uncle chik....Haziq cuma dok dlm walker ajer...langsung x nagis mcm selalu..sibuk ajer main dlm walker.....baik kan Haziq???

Lepas habis berbuka..dah settle semua...kita lepak kat luar plak....tengok Uncle Chik pasang lampu lip lap....cantik ....sekarang rumah oni dah meriah...nak sambut raya....
umah Haziq ajer blm cantik....daddy blm beli lagi lampu lip lap....."Daddy...bila nak beli???"


Tengoklah aksi Haziq..blm boleh duduk...tpi sibuk ajer nak duduk..so sandarkan ajer kat sofa tu...cute kan?

Lepas semua dah siap...mata Haziq dah merah.....tanda dah ngantuk la tu....kita pun berangkat pulang..

tp b4 that...mummy request kat daddy nak g umah tok mummy...mama ina dtg...so dia nak tengok Haziq yg dah semakin slim ni...so daddy bawa kita g umah tok mummy....

kita lepak2 ajer kat sana..lepas dah puas gomoi2 Haziq....dah dekat 10pm ...kita bergerak pulang ke rumah tercinta kita......Dalam keta...Haziq dah pun ZZzzzzzz............so senang keje mummy nak punggah barang....












***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Tingin

Walaupun lepas berbuka puasa..mummy masih terasa nak minum float A&W...so ajak daddy...
Daddy pun on...lepas ajer berbuka rumah tok mummy...kita terus ke A&W kat connought.....mummy minum gelas besar...daddy minum gelas kecik ajer....Haziq? Haziq makan kertas ajer.....


Satu restoran boleh dengar suara Haziq bila mummy tarik kertas tu...mana boleh makan kertas sayang oi!....kotor & bahaya tau tak...mummy x peduli..tarik gak sampai dapat..lepas tu bergemalah lagu raya dlm tu...sampai kakak2 kat kaunter tu terkejar2 nak tgk apa dah jadi..

adalah suara2 halus kata..."dia gatai gusi kot"...."nak tumbuh gigi kot"....."dia lapar kot"... padahal semua orang x tau...itu memang peel Haziq......

Kelakar kan???


Haziq makan kertas bersama daddy...







***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Kisah di Hari Jumaat

Jumaat lepas sungguh memenatkan.....dah la kat opis mummy ni jem..ingatkan kat cheras ok lah....sebab mummy & daddy dah rancang nak berbuka kat luar..so mummy kena ambil Haziq and terus balik lah...daddy tunggu kat umah...

masa mummy balik tu..jalan kelihatan amat tenang lagi...tp bila kita sampai ajer masuk highway...alamak! panjangnyer......apa kes ni.....lambatlah kita sampai nanti...

nasib baik sepanjang perjalanan..Haziq x nagis..bebel2 ajer sorang2....bagus lah sekarang ni anak mummy...good boy


Tengok tu...main sorang2 sambil mulut dia bising..terhibur rasa hati





Keadaan kereta yg panjang berderet...1st time tengok jalan ni panjang macam ni







***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Berbuka Puasa

Semalam 07.09.2009 kita berbuka puasa dengan tok mummy di Red Island Cafe Mahkota Cheras.....Request by Tok mummy...

Kita sampai pun dah dekat2 nak berbuka puasa dah...

Mummy balik awal...tp Haziq Irsyad belum mandi lagi..masih dok tido ajer atas toto tu...oni kata Haziq angin x baik hari ni...mungkin sakit kena cucuk kot masa pagi tu....sian Haziq Irsyad....

Mummy kejutkan Haziq utk mandi..oni dah mandikan Haziq...mummy siapkan Haziq...lepas tu terus kita g ambil tok mummy kat baiduri, dan terus ke Mahkota Cheras.....Sampai sana...terus order.......tapi x sempat gak....orang azan..air pun x sampai lagi...so makan ajerlah dulu buah kurma & ais kosong...

Mummy makan Chicken Chop Hot & Spicy, daddy makan Nasi Goreng Island Sos & tok mummy nak makan nasi goreng udang...tetapi salah order...dapat mee udang plak...ada plak ayam..so kena minta tukar...dapatlah Nasi Lemak Ayam..itu pun makanan yg paling cepat boleh siap...Sian tok mummy...lain yg dia tingin nak makan..lain plak yg dapat....

tak per..next time kita dtg lagi yer....





Orang makan...Haziq pun sama sibuk nak makan...sian mummy tengok...tapi nak buat mcm mana...Haziq belum cukup 6 bulan utk makan...so x blh la lagi....next month yer sayang...kita makan sama2......

***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Rahsia Penambahan Susu Ibu



Sekarang ni mummy amalkan minum dua benda alah ni....susu memang meriah walaupun di bulan puasa...tp yg seasons tu x blh minum setiap hari.....sakit woo..kenan bengkak susu....

minum waktu lepas berbuka....10pm dah sakit.....so memang effectivelah utk mummy...alhamdullilah....rezeki Haziq Irsyad









***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Cucuk 5 Bulan

Sepatutnya Haziq kena cucuk 5 bulan pada 25.08.2009....tp malangnya..bila mummy bawa Haziq g kat Klinik Kesihatan Sg Ramal....utk kanak-kanak hanya pada setiap hari Isnin...25hb tu adalah hari selasa......wargh!!!!

dah le Isnin depan tu merdeka...lepas tu Isnin lagi satu plak cuti Nuzul Al-Quran...mcm mana nak cucuk..sedangkan Haziq dah berumur 5bulan 2 minggu...terlebih sudah...

so mummy decide nak bawa g kat klinik biasa ajer..bayar ajerlah....tp bila pikir2 balik mcm rugi ajer...sekali cucuk dah RM100...ah...baik g cari klinik yg buka waktu ni....so ..carilah sekitara KL punya...

mummy pun search la kat internet...jumpalah kat Salak Selatan..mummy call tanya..terangkan keadaan sebenar...so nurse tu kata..oklah..blh dtg utk tumpang cucuk ....so mummy pun zassss siapkan Haziq.....opsss! daddy yg siapkan Haziq...mummy jalankan xtvt mummy...pump susu dulu..lepas tu baru mandi....& kuar g cari klinik tu

so....nasib baik senang jumpa klinik tu tadi.....orang pun x ramai..nurse2 dia semau baik2 belaka..comel2 lote gitu...

1st Haziq kena bogel..suka bukan main dia bila orang bogelkan dia...heran nurse tu tengok pampers Haziq...mungkin dia x tau langsung pasal Cloth Drypers kot..tu yg heran tu.....timbang Haziq..berat Haziq dah kurang 1 kilo...tadi 7.5kg ajer..last month 8.5kg...

lepas timbang..nurse suruh masuk satu bilik tu..ada staff nurse check perkembangan Haziq...kalau kat Sg Ramal x ada pun semua tu....terus cucuk ajer..kat sini lagi best...byk perkara yg dia terangkan kat mummy & daddy..pasal pemakanan bb..pasal perkembangan bb....

1st dia test pendengaran Haziq...sekali ajer dia sebut..Muhammad Haziq.....terus Haziq pusing kepala tengok nurse tu...wah! nurse tu terkejut...pandainya Haziq....nurse tu kta....kembang mummy sekejap....lepas tu...nurse kata..sepatutnya umur mcm Haziq dah pandai membebel...dan dan tu gak la Haziq membebel...suka betul Nurse tu...dia kata..pandainya dgr orang kata....lepas tu Haziq angkat tangan...main2 ....so Nurse kata..perkembangan Haziq amat memberangsangkan....lega mummy dgrnya...

so next month...nurse suruh bagi solid food kat Haziq..dia ajar mummy mcm mana nak perkenalkan solid food utk Haziq....so ngam2 umur Haziq 6 bulan..Haziq akan makan yer sayang....

Lepas tu ...Injection time....so..tugas daddy bawa Haziq masuk ke bilik Injection..mummy amatlah takut dgn jarum & x sampai hati nak dgr Haziq jerit....Tergelak nurse tengok perangai mummy yg tkt tu ... hi hi hi....

Tapi Haziq memang pandai..jerit sikit ajer waktu nurse masukkan jarum..lepas tu sambung main dengan daddy plak..good boy...harap2 Haziq x demam la nanti....balik tadi mummy dah bagi Haziq makan ubat demam yg nurse bekalkan.....

Lepas hanta Haziq ke rumah oni..mummy rehat kejap...and terus dtg opis...1/2 day ajerkan....nak cuti x blh...nak raya dah ni...tkt x ada cuti plak nanti




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Koleksi Cloth Drypers

Ini adalah sebahagian daripada koleksi CD Haziq Irsyad setakat ni...ni bukan semua tau...masih ada lagi 6pcs kat dlm baldi yg belum dibasuh......

Ini semua CD yang bersih...yg siap sedia digunakan...mummy dah siap2kan letak nappy linear kat dlm tu...so senang...bila nak pakai..terus ambil dan tukarkan ajer...x payah nak kelam kabut nak cari insertlah...nak cari liner la....so mudahkan? semudah ABC

Setiap hari mesti mummy bekalkan oni 4pcs CD utk seharian Haziq kat sana...tp setiap hari kalau Haziq x sakit perut...mesti ada balance 1pcs lagi dlm beg Haziq...sebab apa? Sebab CD ni menyerap shee shee Haziq..so x adalah besar & berat mcm pampers2 biasa tu......

Mummy cadang nak tambah lagi koleksi CD Haziq..tp mungkin lepas raya kot....kita cari CD yg printed plak ek? lagi bertambah cute bontot gebu Haziq tu







***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Lewat

Naper hari ni mummy tido lewat??? esok kan keje....






***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Luahan Rasa

Kenapa sejak dua menjak ni.....mummy selalu terkenangkan kenangan lama2? tak tau pasal apa....memori lama sering kali menghatui mummy....mummy rasa mcm ingin kembali ke zaman 16thn dulu...

tp mana bisa waktu bisa berundur....andai bisa diundur akan ku pastikan segalanya berubah..tp siapalah kita utk mengundur waktu????

mummy rasa...alangkah indahnya kalau mummy terus menjadi budak sekolah kan...x payah keje2 dah...duit mak bapak bagi..makan minum mak bapak sediakan..

g sekolah x susah..masuk kelas..cikgu ajar ...kita dengar..tulis dlm buku..faham betul2..balik umah buat homework...nanti exam..jawap ajer....kalau rasa x berkenan dgn cikgu tu...janganlah masuk kelas tu...buat2lah demam ke..sakit ker..so boleh dah skip kelas tu..mcm mummy masa dulu2...

kalau keje...susah sangat mummy rasa...walaupun kita keje nak dptkan duit..hati mesti kena jaga gak kan? sepanjang pengalaman mummy bekerja dengan beberapa company...byk yg mummy pelajari......dan sepanjang mummy keje...keje kat TIME DOT COM lah paling best....

TIME DOT COM...bos mummy namanya En.Karim....baik sangat orangnya....soft spoken...sangat memahami...sentiasa menjaga kebajikan staff dia.....walaupun dia marah...dia x pernah jerit or marah depan ramai staff yg lain..dia akan panggil dan face to face tentang masalah yg dihadapi...mummy sayang sangat dekat exbos mummy yg ni....tp sayang..jodoh kami x lama....sebab En. Karim telah memilih utk mengambil VSS bila TIME offer..so mummy dah hilang seorang bos yg sangat baik hati......

lepas En Karim pergi.....bos mummy diganti oleh bos berbangsa India...baik tu baik...tapi x sebaik En.Karim...mummy ok2 ajer keje dg dia...tp rezeki mummy x lama dgn TIME bila mummy dpt offer lebih best dr company lain....

En Malek nama bos mummy...pun best....office tu mcm office mummy sendiri..sangat selesa & puas hati...walaupun tempat keje tu jauh nun di Damansara...mummy tetap happy bila g keje....syok sangat2.......

bila dah tak larat nak ulang alik...mummy beralih arah ke company yg terletak di area KL....dekat sikit dgn umah..senang mummy nak ulang alik naik motor...x jauh sangat....rezeki mummy ada dengan company sekarang....dah 4thn lebih mummy keje kat sini....x tau sampai bila mummy boleh bertahan....wait & see

sekarang ni mummy nak cari keje yg dekat dgn rumah kita...area kajang or putrajaya...or bangi ker...senang & dekat sikit...nak cari office yg x keje sabtu...blh spend masa yg byk sikit dgn Haziq...blh masak kat umah setiap weekend...blh jalan2 dengan family....

bila ek nak start cari keje ni????????




***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Cloth Drypers



Sekarang ni Haziq dah boleh dikatakan fully Cloth Drypers (CD).. setakat ni...Haziq dah ada 16pcs Cd ....Ada brand coola baby....lunartots..anakku..puren.....semua campur2....Haziq suka pakai CD sebab CD comel...cantik...Haziq x pakai suar pun x per....sebab CD tu cute...

Ok....sekarang ni mummy Haziq ada jual CD....mana2 anti yg nak order CD boleh beli dengan mummy Haziq...mummy Haziq jual brand Coola Baby....murah2 ajer....1 pc Pants dengan 2 insert hanya RM33 sahaja..murahkan?

CD ni telah menjimatkan mummy dr membeli drypers lagi....duit tu boleh mummy shoping beli barang2 haziq yg lain...so anti2 jangan pikir panjang2 lagi..mai la order dgn mummy Haziq...ada pelbagai warna tau....

Kalau nak order..jangan lupa contact mummy Haziq tau...






Ini antara CD terbaru Haziq...white,baby blue & yellow colour...comei tak?


1 pant dengan 2 insert...


Pants & Insert


Antara warna2 yang mummy ada..mai lah pilih



Ini Cd yg orang dah tempah tau....
Selain jual Cloth Drypers...mummy pun ada jual barang2 HPA....sapa2 yg nak order boleh order dengan mummy....
untuk anti2 yg nak tambahkan susu badan tu...mai la order jus pegaga & jus kurma dari mummy Haziq...sangat berkesan tau.....mummy amalkan minum jus pegaga & jus kurma HPA la yg membuatkan susu utk Haziq meriah.....
jangan lupa tau anti2 semua....contact mummy Haziq kalau bekenan....



***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

Jumaat

Hari ni hari jumaat.....sama seperti hari2 lain....mummy hantaq Haziq g umah oni b4 mummy g kje.....sejak dua menjak ni Haziq sangat2 baik....x nangis pun dlm keta......bebel2....sampai terlelap...senyum dgn mummy pun x nak......

Sejak dah ada walker ni ...senang oni nak handle Haziq....bb mummy dah pandai main sendiri....dptlah oni buat keje....

mummy kat opis skg ni dah x sesenang dulu...keje byk ditambah dgn mood yg x berapa baik...kawan mummy nak semnang dah x dak....anti ain dah resign...tinggallah mummy sorang2...sop sop....sedihnya....

sejak bulan posa ni...mummy mmg blk awal....tkt x smpt berbuka aja....hari ni daddy nak berbuka kat unah kita sendiri...mummy tingin nak mkn KFC plak...

mummy singgah kat param umah oni...beli air tebu 2 bgks..roti johan 1..kuih kajang rm2....pastu baru blk umah oni.....nak jumpa handsome mummy.....

handsome mummy blm mandi rupanya yer...baru bangun tido....oni bungkuskan cucur udang utk kita....kejap lepas tu uncle cik smp dgn sang kancil oni,,,wah! teruja oni....lpas ni blh la oni g jln2 sendiri ek.....blh bawa Haziq g tmn mainan....

sepanjang bln posa ni...ini kali ke 2 kita berbuka kat umah sendiri...syok gak...haziq main jap kat playmate...smptlah mummy hbskan seketul KFC...dah nagis.....warg!!! mummy x smpt hbskan ayam mummy.... sian kat Haziq...nagis sedih sgt.....x sampai hati mummy nak dgr....

td masa blk dr umah oni....Haziq nagis ..sedih sangat mummy dgr..dengan2 mummy meleleh sama....x blh dgr suara Haziq nagis..sayu ajer..tp demi keselamatan bersama..mummy x berani nak angkat Haziq sambil drive..biarkan kejap sambil pujuk Haziq..dah smp tmpt biasa baru mummy angkat...Haziq dah mummy drive bersama utk jumpa daddy...baru Haziq diam...suka ek dpt stering....

mlm...kita layan tgk tv bersama....Haziq suka main2 dgn daddy..sementara mummy siapkan segala peralatan utk masak siakap stim....bagus anak mummy...dah settle keje mummy..kita lepak dpn tv kat bawah sampai 11pm...naik atas.mummy sambung main lap top..layan facebook jap..haziq dok golek2 sebelah mummy....daddy dah terbongkang sebelah..disebabkan Haziq diam ajer main2 sorang...mummy pun hayal...tiba2...........

naper diam ajer Haziq ni...mummy toleh2...Haziq dah kuyu matanya...langsung x ada bunyi....x minta susu plak..x minta peluk plak...pelik ni...biasa kalau nak tido..haziq mesti nak susu..nak mummy peluk..tido atas lengan mummy..baru lelap..tp hari ni dlm sejarah mummy & haziq...Haziq tido sendiri tanpa susu & pelukan mummy.....dah besar rupanya anak mummy.....

bila anak dah tido..daddy dah tido.....mummy sunyi lah...x tau nak buat apa......renung sana...renung sini....argh!!!!!!!!!! naper mata ni x mau tido? esok keje plak tu...malasnya...

ada tak sapa2 yg x keje esok??? mesti bestkan??? dpt tido sampai tengahhari.....dpt rehat2 kat rumah...tp mummy???? kena gak g opis......bila lah company mummy nak buat 5 hari bekerja aja??? buang masa ajer keje hari sabtu ni....kejap ajer....

BOS.....cepat2lah approve cuti setiap sabtu..............
***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***

KOLOSTRUM: CECAIR BERNILAI EMAS




“Engkau dah beranak nanti, mesti buang susu awal yang basi tu tau, nanti anak kau pula yang sakit”, pesan Halimah kepada anaknya yang bakal melahirkan anak sulung kelak.

“Eh, hari pertama tu kau dah ada susu ke? Aku sampai hari ketiga baru susu keluar. Terpaksalah aku bagi anak aku susu tepung sementara menunggu tu…” keluh Aina pula kepada rakan karibnya Maryam.

“Kenapa ye, hari kedua bayi aku lahir, aku perah susu tu warna kuning? Bukan susu patut warna putih ke? Elok ke bagi kat bayi aku tu?” Soal Lina bertalu – talu kepada Husna. Risau benar dia.

Sesungguhnya, apa yang dibualkan di atas adalah persoalan – persoalan yang sering diajukan oleh ibu – ibu muda. Malah, terdapat pelbagai lagi mitos yang diutarakan mengenai cecair kuning yang pekat dan melekit ini.

Cecair yang dimaksudkan adalah kolostrum atau susu yang dihasilkan oleh seorang ibu pada lingkungan tiga hari pertama selepas kelahiran bayinya. Kolostrum merupakan cecair yang istimewa dan mempunyai pelbagai khasiat penting, khas untuk bayi yang masih lemah dan baru mengenal dunia ini. Ciptaan hebat dari Yang Maha Kuasa ini mempunyai beberapa kandungan tertentu yang amat berharga dan kandungan tersebut tidak terdapat pada susu matang, apatah lagi pada susu formula.

Apakah sifat – sifat cecair yang amat istimewa ini?

Kolostrum ini sebenarnya amat kaya dengan antibodi. Terdapat juga banyak sel hidup di dalamnya sehingga digelar “darah putih” oleh sesetengah pakar kanak – kanak. Ia juga bersifat laksatif dan dapat memudahkan pembuangan air besar bayi. Ia juga mengandungi pelbagai Faktor Pertumbuhan (Growth Factor) dan ia amat kaya dengan vitamin A.

Apakah pula kepentingan kolostrum ini? Benarkah pandangan warga dahulu kala yang mengatakan kolostrum ini sebagai susu basi?

Tidak sama sekali, malah pelbagai kajian telah dilakukan dan kesemua kajian ini bersetuju bahawa kolostrum dapat memberikan perlindungan maksimum kepada bayi dari sebarang jangkitan. Oleh kerana ia juga bersifat laksatif, ia dapat mempercepatkan proses pembuangan mekonium, yang merupakan di antara faktor utama terjadinya jaundis (demam kuning). Kolostrum yang mengandungi banyak Faktor Pertumbuhan ini juga dapat mematangkan usus dan seterusnya dapat mengurangkan risiko alergi. Ia turut dapat mengurangkan kesan penyakit dan kandungan vitamin A yang tinggi mampu mencegah penyakit mata pada bayi.

Ini amat bersesuaian sekali dengan firman Allah yang bermaksud:"Pada kejadian kamu sendiri, serta (pada kejadian) segala binatang melata yang bertebaran, terdapat juga tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah), bagi kaum yang meyakininya.” (Al-Jathiyah: 4). Begitu juga dengan firman Allah swt dalam surah az-Zariyat ayat 20 dan 21 yang bermaksud, “Dan pada bumi ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan dan kekuasaan Allah) bagi orang-orang (yang mahu mencapai pengetahuan) yang yakin. Dan juga pada diri kamu sendiri. Maka mengapa kamu tidak mahu melihat serta memikirkan (dalil-dalil dan bukti itu)?”.

Di antara kandungan terpenting kolostrum adalah sejenis protein yang dinamakan Sekretori Immunoglobulin A (SIgA). Immunoglobulin adalah sejenis protein yang berfungsi sebagai antibodi di dalam badan manusia. Ia digunakan di dalam sistem pertahanan tubuh badan (sistem imuniti) untuk mengenalpasti dan meneutralkan objek asing seperti bakteria dan virus. SIgA adalah sejenis antibodi yang terdapat di dalam kolostrum dengan jumlah yang sangat tinggi. Kira – kira 80-90% daripada immunoglobulin di dalam kolostrum dan susu adalah terdiri daripada jenis SIgA. Kepekatannya boleh meningkat setinggi 12g/L di dalam kolostrum dan serendah 1g/L di dalam susu matang. Sebaliknya, disebabkan proses – proses yang perlu dilakukan ke atas, susu formula tiada langsung mengandungi SIgA. Seorang bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif akan mendapat kira – kira 125mg/kg/hari SIgA pada umur sebulan, dan lebih kurang 75mg/kg/hari ketika berumur 4 bulan. Walaupun kepekatan SIgA di dalam kolostrum menurun dengan drastiknya dalam masa beberapa hari selepas kelahiran, tetapi dalam pada masa yang sama jumlah susu ibu turut meningkat dengan tingginya. Oleh itu jumlah total SIgA adalah hampir kekal sepertimana di awal kelahiran.
Manakala paras SIgA di dalam susu ibu yang melahirkan bayi pramatang adalah lebih tinggi berbanding dengan susu ibu yang melahirkan bayi matang.
Bayi pramatang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit – penyakit yang berbahaya seperti Necrotizing Enterocolitis (NEC), sepsis, meningitis dan jangkitan virus.

Kandungan antimikrob seperti immunoglobulin yang tinggi di dalam susu pramatang akan membantu untuk melindungi bayi pramatang daripada penyakit – penyakit tersebut.Para saintis sudah membuktikan bahawa antibodi jenis SIgA dapat melawan pelbagai jenis bakteria, terutamanya bakteria yang berasal dari sistem usus bayi. SIgA adalah sejenis antibodi yang stabil dan berdaya tahan terhadap enzim proteolitik (enzim pemecah protein) di dalam perut, berbanding dengan antibodi jenis lain. Ketika bayi sedang menyusu, antibodi yang terdapat di dalam susu ibu ini akan bergerak masuk ke dalam saluran perut dan usus. Di dalam perjalanan itu, ia akan bergabung dengan mikrob – mikrob yang terdapat pada membran mukosa (sejenis lapisan yang melapisi sistem usus). Dengan itu, ia dapat menghalang mikrob daripada melekat pada sel – sel usus. Proses pelekatan mikrob pada sel usus merupakan langkah pertama untuk berlakunya sebarang jangkitan kepada bayi. Dengan itu, SIgA berfungsi sebagai salah satu sistem pertahanan bayi yang utama untuk melawan jangkitan usus.

Maha Suci Allah, ciptaanNya amat hebat dan tidak mampu disaingi oleh mana – mana ciptaan manusia. Sesungguhnya Allah Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Firman Allah yang bermaksud:"Yang telah menciptakan (sekalian makhluk-Nya) serta menyempurnakan kejadiannya." (Al-A'la : 2) Kajian – kajian klinikal telah menunjukkan bahawa SIgA yang terdapat di dalam susu ibu mampu untuk melawan kuman seperti Vibrio cholerae (kuman untuk penyakit taun), enterotoksigenik E. coli, Campylobacter, Shigella dan Giardia lamblia. Kuman – kuman tersebut biasanya yang menyebabkan keracunan makanan pada manusia. SIgA mampu melindungi bayi daripada serangan cirit – birit yang disebabkan oleh kuman – kuman tersebut.


Begitulah istimewanya SIgA yang hanya terdapat di dalam susu ibu. Tidak dinafikan juga, susu ibu terutamanya kolostrum merupakan immunisasi pertama & terpenting bagi setiap bayi.

Ketika bayi masih di dalam rahim ibu, dunia bayi adalah dunia yang selamat, bersih dan tidak tercemar oleh sebarang kuman mahupun jangkitan. Ini kerana rahim ibu memberikan perlindungan sepenuhnya kepada bayi yang masih lemah. Rahim ibu bolehlah dianggap sebagai kawasan vakum yang tidak boleh dilolos oleh sebarang kekotoran. Namun, sebaik sahaja bayi dilahirkan, dunia kecilnya yang selamat itu telah bertukar menjadi sebuah dunia yang amat luas dan penuh dengan pancaroba kuman dan jangkitan.

Allah swt itu Maha Kaya dan Maha Pencipta. Dicipta-Nya kolostrum (susu awal ibu) dengan hikmahnya yang tersendiri.

Kolostrum merupakan sumber pertahanan yang terpenting bagi bayi yang baru lahir. Ia mengandungi antibodi dan sel – sel hidup yang mampu menyelamatkan bayi sebelum diberikan imunisasi formal (BCG, DPT, vaksin polio dan lain – lain). Inilah merupakan satu contoh sumber bukan nutrisi yang hanya terdapat di dalam susu ibu.

Benarlah firman Allah swt yang bermaksud, “Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya)”. (surah at-tin: 4)

Fisiologi jumlah isipadu kolostrumJumlah total kolostrum pada 24 jam pertama selepas lahir adalah sedikit (dipetik dari Riordan, 2005), tetapi sebenarnya jumlah ini sudah mencukupi untuk bayi itu. Secara puratanya hanya 37 ml kolostrum dihasilkan dalam satu hari (24 jam), dengan julat dari 7 hingga 123 ml, bergantung kepada penghasilan pada seseorang ibu tersebut.

Jumlah ini semakin bertambah secara beransur – ansur dalam 36 jam pertama dan ia akan bertambah secara mendadak dalam 49 – 96 jam berikutnya. Pada hari kelima – jumlah isipadu total akan mencapai 500 ml / sehari. Jumlah ini seterusnya semakin meningkat ke 750 ml / sehari dalam selang masa 3 hingga 5 bulan penyusuan secara eksklusif.

Apabila bayi mencapai umur 6 bulan, purata pengambilan susu adalah 800 ml / sehari.Berdasarkan jumlah kolostrum pada 3 hari pertama kelahiran, ramai ibu merasa risau dan berpendapat bahawa susunya tidak mencukupi untuk bayi itu. Tidak ramai yang mengetahui bahawa jumlah yang sedikit (37 ml) itulah sebenarnya yang hanya diperlukan oleh bayi. Itulah sejumlah yang kecil untuk keperluan dan saiz perut yang kecil.

Sesungguhnya persoalan susu tidak cukup pada hari – hari pertama kelahiran adalah tidak wajar diutarakan. Jika ibu itu mengharapkan susunya mengalir mencurah – curah sehingga 500ml pada hari pertama, memanglah mustahil. Ini kerana bayi yang masih kecil itu tidak memerlukan jumlah susu yang banyak pada mulanya.

Indah sungguh ciptaan Mu ya Allah. Kau jadikan sesuatu itu cukup berdasarkan keperluannya. Tidak lebih dan tidak kurang. Mengapa masih ramai yang ragu dengan ciptaan-Mu yang satu ini? Sedangkan Kau juga telah berfirman yang maksudnya: Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan). (surah Luqman: 14).

Maka yakinlah, jika seseorang ibu itu mampu mengandung dan melahirkan anaknya, maka mengapa pula dia tidak mampu menyusukan anak itu dengan susunya sendiri?

Antara tips – tips yang penting untuk memastikan bayi mendapat kolostrum dengan secukupnya pada hari – hari awal kelahiran adalah :-

dengan meletakkan bayi kepada ibu dengan sentuhan kulit ke kulit sebaik sahaja bayi dilahirkan. Seterusnya, usahakan agar bayi dapat menyusu dengan baik dan melekap dengan betul di payudara.

Ini penting agar proses stimulasi dapat berlaku dengan lancar di samping dapat mengeluarkan kolostrum dari payudara dengan efektif. Jika ibu tidak mahir, maka segera dapatkan bantuan dari doktor, bidan ataupun jururawat yang bertugas.

Antara tips – tips lain yang tidak kurang pentingnya adalah, sentiasa susukan bayi pada bila – bila masa sahaja yang dia mahu. Biarkan bayi bersama ibu sepanjang masa (‘rooming in’) dan elakkan dari bayi dibiarkan di bilik bayi atau ‘nursery’ ketika berada di hospital. ‘Rooming in’ amat penting agar ibu sentiasa memantau keadaan bayi dan segera menyusukannya bila bayi menunjukkan tanda – tanda ingin menyusu. Ia juga penting untuk mengelakkan kes jangkitan silang (‘cross infection’) yang mungkin berlaku kepada jika bayi ditinggalkan di bilik bayi. S

usukan bayi dengan susu ibu sahaja dan elakkan pemberian air lain seperti air kosong, air teh, air glukos mahupun susu formula. Dengan itu, bayi akan mendapat kebaikan susu ibu sepenuhnya tanpa dicemari oleh alternatif lain.Sewajarnya setiap ibu haruslah memberikan bayi mereka kolostrum yang sangat berkhasiat itu demi kesihatan dan pertumbuhan bayi yang tercinta.

Sesungguhnya kasih ibu sentiasa padu dan salah satu caranya untuk membuktikan kasih itu adalah dengan memberikan nutrisi yang terbaik untuk anak – anak. Dan sesungguhnya, tiada nutrisi lain yang sebaik dan seistimewa susu ibu. Hapuskanlah kerisauan mengenai mitos – mitos yang menyelubungi kolostrum ini kerana sesungguhnya setiap ciptaan yang Allah jadikan itu adalah yang sebaiknya untuk umat manusia.


Rujukan:

1. Lars A. Hanson. Immunobiology of Human Milk: How Breastfeeding Protects Babies. Texas: Pharmasoft Publishing, 2004.

2. Riordan J. Breastfeeding and human lactation. Massachusetts: Jones & Bartlett Publishers, 2005.

3. Lawrence RA, Lawrence RM. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. 6th edition. St Louis, MO: Mosby, 2005.


Oleh: Dr Nazatul Shiha Bachtiar, MBBS, MMedSci





***D'kamar Hatiku Jajahan Hatimu***